Geschiedenis

 

Oudergem: gisteren en vandaag

De geschiedenis van deze plaats, die zich ten zuid-oosten van Brussel aan de Woluwe bevindt, is rijk aan historische, culturele, artistieke en godsdienstige gebeurtenissen. Aanvankelijk was Oudergem een eenvoudig landbouwgebied aangesloten bij Watermaal en genesteld in het Woluwedal. De naam “Oudrenghem” werd voor het eerst vernoemd in 1251en kreeg  verschillende betekenissen , waaronder: oude woonst, huis der ouderlingen, enz. Aan het einde van de IX de eeuw kwamen er andere ondernemingen bij en vormden ze samen een klein gehucht bestaande uit een twintigtal huizen bewoond door landbouwers, houthakkers en bezemmakers.  Deze gezinnen leefden van de bosontginging.

Een onafhankelijk gehucht sinds 1863

In 1726 wordt Oudergem met de buitenwereld verbonden door de aanleg van de Waversesteenweg.  Deze grondige verandering gaf aanleiding tot een grote bevolkingsaangroei.  Op 1 januari 1863 werd het gehucht, bestaande uit  1600 mensen, een onafhankelijke gemeente.  De eerste burgemeester was Henri de Brouckère. Onder Leopold II werd de spoorweg van Brussel naar Tervuren, evenals de Vorstlaan (in 1910) aangelegd, wat  de modernisatie en de snelle vooruitgang van het geheel enorm stimuleerde.
Door haar uitzonderlijke ligging aan de rand van het Zoniënwoud, is Oudergem een niet te missen plaats voor natuurliefhebbers.

Het statuut van groene gemeente wordt tot op heden nog steeds verdedigd…

De winkels vervangen de industrie

In het verleden waren er in Oudergem verschillende industrietakken zoals: spinnerijen, wasserijen en glazenmakers.  De kwaliteit van deze wasserijen werd door de bourgeoisie en de Brusselse edellieden,enorm gewaardeerd.
De industrie is heden uit het Oudergems landschap verdwenen en heeft plaats gemaakt voor kleinhandelaars (Waversesteenweg), multinationals (Vorstlaan en Herrmann-Debrouxlaan) en een deel van de Europese
Instellingen  (Beaulieuwijk).
Vele overblijfsels van het verleden blijven echter te bewonderen in de abdij van het Rooklooster, de priorij van Hertoginnedal, het Solitudekasteel, de St.Annakapel en het kasteel van Drie Borren. Ook het Centre Scolaire du
Souverain, gebouwd in het begin van de XXde eeuw, waarvan de binnenplaats onlangs geklasseerd werd.


Vergeten we ook niet het Kunstcentrum van het Rooklooster te vermelden, waar vele beroemde schilders zoals Jean-Baptiste Degreef, Auguste Oleffe, Léon Houyoux enz.,hun inspiratie vonden.