Bestuur & Politiek

Red het vredegerecht in Oudergem!

Bij schrijven van 7 maart 2017 stelde de minister van Justitie Koen GEENS de gemeente Oudergem op de hoogte van «het besluit over te gaan tot de sluiting van het vredegerecht in de gemeente».

Het vredegerecht fungeert als een laagdrempelige toegangspoort tot de rechtsbedeling die onontbeerlijk is voor de lokale samenleving en conflictbemiddeling.  Vele Oudergemnaars en Bosvoordenaars deden hier reeds een beroep op. 

Naar aanleiding van deze beslissing, verliezen de Oudergemnaars en Bosvoordenaars de toegang tot hun nabijgelegen instantie.  Ze zullen zich moeten verplaatsen naar het vredegerecht van Ukkel of Sint-Pieters-Woluwe, die vanuit Oudergem en Watermaal-Bosvoorde moeilijk bereikbaar zijn en nog minder met het openbaar vervoer.

De sluiting van het vredegerecht in Oudergem is een inbreuk op de levenskwaliteit van alle Oudergemnaars en alle Bosvoordenaars en zal ernstige gevolgen hebben op de lokale samenleving en des te meer op de meest kwetsbaren. Daarom verzoeken wij de eerste minister Charles MICHEL over te gaan tot de nietigverklaring van deze beslissing en zowel het vredegerecht in Oudergem als het bureau voor juridische bijstand dat zich in hetzelfde gebouw bevindt te behouden.

13 + 7 =