Agenda

Terug naar agenda

12 februari tot 31 mei - [1160] COVID Verhalen - Verlenging

 

Foto’s en podcasts van Chloé Thôme

In juni 2020, terwijl Oudergem, België, Europa en de hele wereld zich geleidelijk bewust werden van de omvang van de menselijke ramp die nog maar net begonnen was, startte de dienst Cultuur met het verzamelen van getuigenissen.

Chloé Thôme is een geëngageerde fotografe die al enkele jaren samenwerkt met de dienst Cultuur van de gemeente door het dagelijkse leven en de inwoners in beeld te brengen aan de hand van verschillende portrettenreeksen. Zij heeft op deze oproep natuurlijk gereageerd door deze keer een meervoudige vorm voor te stellen, tussen fotografie en radiodocumentaire in.

“ De oproep daartoe vervulde een wens waar ik al heel lang mee zat: foto en audio te mixen om een stem op een gezicht te plaatsen, een gezicht op een stem. Ik heb mij dan enkele maanden toegelegd op het maken van een reeks foto's, in combinatie met radiogesprekken die getuigen van de vreemde en ongekende periode die we doormaken tegen de achtergrond van een gezondheids-en sociale crisis. Om er iets van bij te houden, te herinneren, niet te vergeten. Begrijpen misschien. Maar zeker iets van te leren.

Mijn belangstelling ging in het bijzonder uit naar handelaars en persoonsgebonden diensten die noodgedwongen hun activiteit moesten opschorten of aanpassen. In geen geval zou ze ooit nog hetzelfde zijn. Ik stel voor dat u samen met mij achter de coulissen komt kijken en de tijd neemt om te kijken naar die kleine details waardoor een beroep verandert. Onthullingen, spijt, ongerustheid of soms goede voornemens.

De reeks is een uitnodiging om met mij naar binnen te gaan in handelszaken bij u om de hoek en daar te (her)ontdekken hoe men er buiten de schijnwerpers essentieel bezig is. Dit zijn immers de mannen en vrouwen die uw brood bakken, uw auto herstellen, uw hond verzorgen of uw dierbaren begraven. Deze reeks zit niet op u te wachten maar komt naar u toe. Ze reikt u de hand, of nee: ze wacht tot u ogen en oren opent. Van mijn kant hoop ik dat u aan het kijken en luisteren net zoveel plezier beleeft als ik aan het maken. “

Met dank aan Alice, Carl, Christine, Dolorès, Fabrice, Nikola, Sacha, Salvo, Stijn en Yves, voor hun vertrouwen, de oprechtheid van hun woorden, hun warme ontvangst.

Praktische informatie

  • De 10 fotoportretten (één op ware grootte en één in compositie) gaan vergezeld van een QR code om de audio-ontmoetingen te beluisteren
  • Openluchttentoonstelling - Gratis
  • Wanneer: Van 12 februari tot 30 april (==> Verlenging tot 31.05.2021)
  • Waar: Parking Brico (Vorstlaan 240 - 1160 Oudergem)

 

Om de serie foto’s en podcasts te vinden > www.chloethome.com en https://www.instagram.com/chloe_thome/