Agenda

Terug naar agenda

20 september - Autoloze zondag

Op 20 september is het weer Autoloze Zondag. Zoals elk jaar zal het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de grootste autovrije zone van Europa zijn. Van 9u30 tot 19 uur wordt het een rustige, aangename, stille stad. Opnieuw een buitenkans om je hoofdstad te (her)ontdekken, zonder drukte om je heen.

 

Wie mag toch rijden in de stad?

De Autoloze Zondag geldt voor iedereen, behalve voor het openbaar vervoer, taxi’s, bussen, hulp- en ordediensten, gehandicapten met een kaart of houders van een pasje en het diplomatiek korps. De maximumsnelheid is overal beperkt tot 30 km/u.

Wanneer is het gewest ‘afgesloten’?

Van 9u30 tot 19u. Het afsluiten en heropenen van de toegangen tot het gewest en de tunnels gebeurt geleidelijk. Er kan dus ook verkeershinder zijn buiten deze uren. Ten gevolge van activiteiten en feesten kunnen de straten in bepaalde wijken ook langer afgesloten zijn. Haast je voor 19u dus niet naar de toegangswegen tot Brussel en dit om files en veiligheidsproblemen te voorkomen.

Zelfs op Autoloze Zondag rijden bepaalde wagens

Een ongeluk is snel gebeurd. Leef zeker op autoloze zondag ook het verkeersreglement na. Gebruik in geen geval de tunnels. Hou op de fiets rekening met de verkeerslichten, de rijrichting en de voorrangsregels. Let ook op je kinderen, wandelen doe je best op het voetpad.

 

Aanvraagformulier doorgangsbewijs

 

DE WAVERSE STEENWEG FEEST VAN LAAG NAAR HOOG

Omdat het een van de eerste evenementen is die sedert meer dan 6 maanden in Oudergem worden georganiseerd, wil de gemeente de autoloze zondag bijzonder feestelijk maken. Het wordt dus een uitzonderlijke editie.

"Voor het eerst organiseren we animaties verspreid over een veel grotere zone, van onderaan de Waverse Steenweg tot voorbij Sint-Juliaan", weet Quentin Stevenart, verantwoordelijke van de dienst Openbare Ruimte.

"Het mobiliteitsdorp komt zoals vorig jaar ter hoogte van de Square Lebon en baadt voor deze editie in de sfeer van een kermis van weleer. We vinden er de vertrouwde stands, zoals die van het Gracq, van de Preventiedienst en de Cercle d’histoire, maar ook heel wat animatie voor kinderen met oude fietsen, grimeurs, houten speelgoed, koetsen, een markt voor tweedehands fietsen en zelfs een podium. Genoeg om je de hele dag te vermaken."

De andere animatiepool, en dat is voor het eerst, bevindt zich op de Waverse Steenweg, waar doorgaans de Oudergemse feesten plaatsvinden. "De terrassen van de cafés en restaurants zullen uitzonderlijk uitgebreid worden en we zorgen ook voor een mega-animatie. Het wordt dé gelegenheid om de banden opnieuw aan te halen met onze restaurants na de moeilijke maanden die ze hebben moeten doorstaan", luidt het bij de dienst Animatie. "Het wordt een sleutelmoment dat iedereen deugd zal doen, handelaars, restauranthouders, wandelaars, fietsers, steppers..." Dit alles is uiteraard nog te bevestigen, afhankelijk van de evolutie van de coronapandemie...