Agenda

Terug naar agenda

08 juni tot 22 juli - Expo Rouge-Cloître : Het Imaginaire en figuratieve in de kunst van de collage

 

 

Het is pas in het begin van de XX de eeuw, met avant-gardekunstenaars zoals Braque en Picasso, dat de collage zijn intrede doet op het grote podium van de kunstgeschiedenis. Vervolgens zal de visuele efficiëntie van de collage kunstenaars blijven inspireren en in alle stromingen teruggevonden worden:het kubisme, futurisme, dadaïsme, surrealisme, pop art, enz.

Alhoewel grenslijnen voortdurend overschreden en verplaatstworden, onderscheiden twee grote trends zich in de kunst van het collage maken. De abstractie, waarbij de kunstenaar de uitgesneden stukken papier gebruikt als evenveel kleuren en materialen en zodoende “schildert” met papier. En de figuratie, waarbij collages worden samengesteld uit figuratieve elementen.

De tentoonstelling nodigt u uit om een uitgebreid panorama van deze tweede categorie te ontdekken door middel van het werk van tien kunstenaars.

De grondstof van deze collages bestaat uit alledaagse afbeeldingen zoals pagina’s van tijdschriften, kranten, illustratieboeken of gravures. De aandacht van de toeschouwer wordt gericht op elementen die in hun vertrouwde context onzichtbaar zijn doordat ze zich op hun plaats bevinden. De kunst van de figuratieve collage bestaat er juist in om ze van plaats te veranderen: de kunstenaar kiest stukken werkelijkheid uit en bepaalt het decor waar ze samenkomen. Uit deze teweeggebrachte ontmoetingen ontstaat het ongewone, het grappige,het mooie, het gedroomde... Op die manier wordt uit de collages het imaginaire geboren door het onthullen van het potentieel van vreemdheid en poëzie uit de realiteit.

De tentoonstelling, gerealiseerd in samenwerking met de Verbeke Foundation, presenteert een reeks oorspronkelijke en zelden getoonde collages van Belgische en Belgisch-Franse kunstenaars: André De Rache, Carlos de Radzitzky, Line Ducerf, Georges Mariën, Marcel Mariën, Rosmond Meys, Marion Midy, André Stas, Wim Taciturn en Roger Van de Wouwer.