Orange the world

25/11 au 10/12

Orange the world

25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Het Cultureel Centrum kleurt 16 dagen lang oranje om op te komen tegen gendergerelateerd geweld.

Bijna 1 op de 3 vrouwen is in hun leven misbruikt. In tijden van crisis stijgen de aantallen, zoals gezien tijdens de COVID-19 pandemie en recente humanitaire crises, conflicten en klimaatrampen.

In 2020, toen landen verplaatsingsbeperkingen instelden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, beïnvloedde COVID-19 bijna elk aspect van ons leven. Het begin van het isolement ging gepaard met een toename van het aantal gemelde gevallen van geweld tegen vrouwen en meisjes, met name huiselijk geweld.

De pandemie van geweld tegen vrouwen is niet nieuw. Nog voordat de COVID-19-epidemie toesloeg, waren wereldwijd 243 miljoen vrouwen en meisjes het afgelopen jaar door hun partner misbruikt. De COVID-19 pandemie heeft het geweld verergerd, terwijl de ondersteunende diensten haperen en de toegang tot hulp moeilijker is geworden.

De gemeente Oudergem neemt deel aan de jaarlijkse campagne ‘Orange the world’ tegen gendergerelateerd geweld (25 november tot 10 december). De pandemie van geweld tegen vrouwen is niet nieuw, maar ook niet onvermijdelijk. Het beëindigen van geweld tegen vrouwen is een zaak van iedereen.