Agenda

Terug naar agenda

14 maart - Wereldnierdag : Wij dragen zorg voor uw nieren !

Ter gelegenheid van de wereldnierdag van 14 maart 2019, zetten de diensten nefrologie-dialyse en diabetologie van het CHIREC zich in.

Tijdens deze dag zal er bijzondere aandacht worden besteed aan opsorings- en preventieve maatregelen.  Multidisciplinaire teams zullen aanwezig zijn in de inkomhal van de verschillende CHIREC-sites om informatie te verstrekken over de preventie, zorg en ondersteuning van patiënten met nierinsufficiëntie of andere nierziekten  en diabetes. Gratis screeningtests kunnen worden uitgevoerd : bepaling van het gewicht en de lengte (berekening van de Body Mass Index), controle van de bloeddruk en dosering van de bloedsuikerspiegel.

 

Wanneer ?

  • Donderdag 14 maart 2019 van 9u30 tot 15u00.

 

Waar ?

  • Delta-Ziekenhuis
  • Braine-l’Alleud – Waterloo Ziekenhuis
  • St-Anna St-Remi Ziekenhuis

 

Wist u dat ?

Chronisch nierfalen is de dag van vandaag de zesde belangrijkste doodsoorzaak. Naar schatting lijden er 850 miljoen mensen momenteel aan nierfalen van verschillende oorsprong. Chronisch nierfalen is verantwoordelijk voor 2,4 miljoen sterfgevallen per jaar en acuut nierfalen, een belangrijke bron van chronisch nierfalen,  treft meer dan 13 miljoen mensen wereldwijd.

Hoewel de vooruitgang, die de afgelopen jaren is geboekt op medisch gebied, en met name in de behandeling  van chronische terminale nierziekte, heeft bijgedragen tot een verbetering van de kwaliteit van het beheer  van dit probleem en tot het uitstellen van de fatale afloop, zijn ze er niet in geslaagd om de progressiecurve  om te keren. De enige echte effectieve strategie is een strategie die de oorzaken en niet de gevolgen aanpakt.

Daarom leggen we een bijzondere nadruk op screenings- en preventieve maatregelen. Vooral wanneer we  weten dat ongeacht wat de oorzaak is, nierfalen vaak niet wordt herkend, zonder specifieke externe symptomen,  en op een stille manier evolueert, waardoor het zich alleen in een zeer gevorderd stadium, zelfs in een  terminaal, openbaart.