Nieuws

Terug naar news

Afschakelplan in Oudergem: slechts 1 gebouw is erdoor getroffen

De pers berichtte er al over: tijdens de maand november dreigt België geconfronteerd te worden met een belangrijk elektriciteitstekort. Oudergem is een van de gemeenten die door het afschakelplan getroffen zou kunnen worden.

Wat gaat er nu in feite gebeuren?

Na onderzoek is gebleken dat de gemeente Oudergem niet getroffen zal worden door het afschakelplan , met uitzondering van één enkel gebouw in Jezus-Eik.

‘Toen we in 2014 voor het eerst te kampen kregen met stroomtekort, omvatte het federaal afschakelplan voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest twee gemeenten die gedeeltelijk zouden worden getroffen in geval van activering van de afschakelmaatregelen ', schrijft Sibelga. ' Het ging om Ukkel met een twintigtal straten tussen Fort-Jaco en de grens van Rode en Linkebeek. En Oudergem voor een vijftiental woningen in de Welriekendedreef en een professionele klant in de Houthakkersstraat (garage Smart). In 2014 had Sibelga beloofd dat de verouderde situatie van deze klanten in Oudergem snel opgelost zou worden. Ik kan u bevestigen dat alle klanten van de Welriekendedreef nu rechtstreeks bevoorraad worden door het Brusselse hoogspanningsnet. Dit is gebeurd door de overname van de hoogspanningscabine die zich bevond in een groot kantoorgebouw aan het begin van de dreef, vlak na de afrit van de autosnelweg.

Er blijft nog één Oudergemse klant over die nooit op het Brussels elektriciteitsnet aangesloten zal kunnen worden, namelijk de garage Smar t ’.

Oudergem heeft dan ook gevraagd om geschrapt te worden van de lijst van de gemeenten die worden getroffen door het afschakelplan.

' Ik verzoek de Oudergemmenaars hun elektriciteitsverbruik te matigen ', benadrukt de waarnemend burgemeester desalniettemin. ' Los van alle polemiek moet het risico op stroomtekort ons doen stilstaan bij ons gedrag. Wij hebben er alles bij te winnen, voor de planeet én voor onze portefeuille '.