Alle news

19/04

De lokale belastingen blijven ongewijzigd wel gaan de investeringen flink omhoog

 

Ondanks een moeilijk 2021 en een forse stijging van de kosten als gevolg van de gezondheidscrisis, blijven de gemeentefinanciën in de zwarte cijfers. Eind december heeft de gemeenteraad de begroting voor 2022 goedgekeurd. Met twee opstekers: de lokale belastingen blijven ongewijzigd en de investeringen blijven op een hoog niveau.

Voor het 46e jaar op rij legt Oudergem een begroting in evenwicht voor. "Zesenveertig jaar zonder tekorten, het lijkt bijna een droom", lacht een tevreden kabinet van de burgemeester.

Het afgelopen jaar was nochtans moeilijk. "De gezondheidscrisis weegt op de gemeentefinanciën. En natuurlijk moesten we ook de Oudergemnaren in moeilijkheden helpen. Bovendien worden we geconfronteerd met nieuwe lasten als gevolg van beslissingen op gewestelijk en federaal niveau."

Oudergem heeft de voorbije jaren echter een mooie buffer opgebouwd. "Het is het principe van de vette jaren. Zelfs wanneer het goed ging, hebben we altijd vooruitgekeken. Daar plukken we nu de vruchten van. De crisis is evenwel nog niet voorbij en dus zullen we ook in de toekomst extra voorzichtig blijven. Voor 2022 houden we de werkingskosten dus onder 10%."

Dat levert een onmiddellijk, concreet resultaat op: ook dit jaar blijven de lokale belastingen de laagste in Brussel. Dat komt al gauw neer op een gemiddelde besparing van ongeveer 900 euro per gezin in vergelijking met de buurgemeenten.

De gemeente wil bovendien haar investeringen flink optrekken van 12 naar 15 miljoen euro. "Daarmee kunnen we de in het kader van de Gedeelde Begroting gekozen projecten uitvoeren, maar ook een van de essentiële opdrachten van de gemeente vervullen, namelijk een verbetering van de leefomgeving en de kwaliteit van haar dienstverlening."

Staan ook op het programma: de vernieuwing van de Heilig-Hartsquare en de Daniel Boonlaan, de vergroening van de openbare ruimte, de vernieuwing van de speelpleinen, de aanleg van nieuwe voorzieningen voor zachte mobiliteit, investeringen in sportinfrastructuur, kinderopvang en openbare netheid, de renovatie van pas aangekochte woningen en natuurlijk de verdere vernieuwing van de voetpaden.

En er zitten nog een aantal langetermijnprojecten aan te komen, onder meer de renovatie van het gemeentehuis, de wederopbouw van de Collinschool, de vernieuwing van de kunstenaarsateliers in het Rood Klooster en de bouw van het nieuwe verenigingshuis.

Oudergem is van plan om in totaal iets meer dan 440 euro per inwoner te investeren. "We wijzen erop dat die investeringen geen verhoging van onze schuldenlast met zich meebrengen. Dat betekent dat we investeren in onze toekomstige generaties zonder hen te belasten."