Nieuws

Terug naar news

Breng uw oude mobieltjes, tablets en laptops binnen… bij de gemeente!

 

Update - 17.03.2022

De operatie is voltooid

 

Vanaf 3 februari organiseert de gemeente haar tweede grote actie om oude elektronische apparatuur te recupereren: gsm's, tablets, laptops enzovoort. Er worden inzamelpunten ingericht in het gemeentehuis en het scholencentrum Le Souverain.

"Onze laden en vuilnisbakken zitten propvol zeldzame metalen", benadrukt Quentin Stevenart, hoofd van de dienst Openbare Ruimte. "En dat is zonde, niet alleen omdat de hoeveelheid metalen beperkt is en hun winning erg vervuilend is, maar ook omdat het een industrie is met weinig aandacht voor de rechten van werknemers en vooral die van kinderen."

Oudergem lanceert daarom opnieuw een grote inzamelactie. Er wordt aan de inwoners van Oudergem gevraagd om hun elektronica in beveiligde containers te deponeren in het gemeentehuis in de Émile Idiersstraat 14 en in het scholencentrum Le Souverain.

De binnengebrachte toestellen worden vervolgens behandeld door twee bedrijven voor aangepast werk. Ze worden ofwel hersteld ofwel uit elkaar gehaald om er de zeldzame metalen uit te halen vooraleer ze worden gerecycled. "We geven de voorkeur aan een volledig circulaire en lokale verwerkingsketen waarbij verouderde toestellen een nieuw leven krijgen en kwetsbare werknemers de kans krijgen om nuttig werk te doen", besluit Quentin Stevenart.