Nieuws

Terug naar news

Auderghem gaat in "break" modus tot en met 22 november

Auderghem schorst alle evenementen die mensen samenbrengen in gesloten ruimtes en in het bijzonder in gemeenschappelijke ruimtes tot en met 22 november.

Deze schorsing geldt ook voor evenementen of evenementen in de openbare ruimte waarvoor een gemeentelijke vergunning vereist is, alsook voor het Cultureel Centrum van Oudergem.
 
Na het Overlegcomité (federale staat en gefedereerde entiteiten) zijn er nieuwe beslissingen genomen om onze inspanningen te intensiveren om de tweede golf in verband met de COVID-19-pandemie in te dammen.
 
 "Als dit moedige maatregelen zijn, zijn ze een voortzetting van de maatregelen die vorige week zijn aangekondigd", benadrukt Didier Gosuin, burgemeester van Oudergem. "Helaas zullen ze niet genoeg zijn om de transmissieketens voor eens en altijd te breken en de bocht af te vlakken en de eisen van experts en verzorgers niet te weerspiegelen. Onze ziekenhuizen staan op instorten.
 
Zoals Leïla Belkhir, infectioloog bij St-Luc, terecht zegt: "De situatie is kritiek, in sommige gebieden in België is ze al bijna overweldigd. Als we de controle willen terugwinnen, moeten we ervoor zorgen dat we zoveel mogelijk thuis blijven, de continuïteit van de zorg in stand houden, maar alles wat niet essentieel is, moeten we een pauze van enkele weken kunnen nemen". De interfederale woordvoerder van de strijd tegen het coronavirus staat erop: "Wie thuis blijft, kan levens redden! ».
 
Brussel en Wallonië zijn de meest getroffen regio's in Europa.
 
In Oudergem bedroeg het positiviteitspercentage op 22 oktober 20,8% (16,6% op nationaal niveau) tegenover 4,4% op 1 oktober. In termen van incidentie over 14 dagen gingen we van 163 gevallen/100.000 inwoners op 1 oktober naar 1.323 gevallen/100.000 inwoners tot nu toe. Dat is bijna x10 in 20 dagen. 
 
Gezien deze meer dan kritieke situatie en de oproep van deskundigen en verzorgers om zich buiten de essentiële activiteiten om in een situatie van opsluiting te plaatsen, heeft de gemeente Oudergem besloten om gedurende een maand krachtige en concrete maatregelen te nemen door alle evenementen die door de gemeente en de gemeentelijke en para-communautaire organisaties zonder winstoogmerk zijn geprogrammeerd, op te schorten tot en met 22 november. 
 
Deze schorsing geldt ook voor evenementen of evenementen in de openbare ruimte waarvoor een gemeentelijke vergunning vereist is, alsook voor het Cultureel Centrum van Oudergem.
 
"We hebben een aantal zeer moeilijke weken achter de rug. Nu is het tijd om te handelen om het ergste te voorkomen. Mijn boodschap is duidelijk: als u zich de komende maand niet aan de regels houdt, worden de volgende stappen nog ingewikkelder en de maatregelen nog strikter. De 6 gouden regels moeten dagelijks worden toegepast. Het beheer van de epidemie hangt ook af van ons individuele gedrag. Iedereen moet zonder uitzondering bijdragen aan de collectieve inspanning! Als we de regels respecteren, respecteren we anderen en beschermen we degenen die we liefhebben. Vergeet niet: wij zijn de oplossing", herinnert burgemeester Didier Gosuin zich.