Alle news

20/04

Biodiversiteit: een nieuwe aanpak bij het onderhoud van de begraafplaats

 

Oudergem lanceert een nieuw beheersplan zonder bestrijdingsmiddelen

 

Sinds 1 januari 2019 geldt een verbod op het gebruik van pesticiden in de openbare groenruimte. Op die welkome nieuwe aanpak werd door de Dienst Groenplan niet gewacht. In hun dagelijks werk komen de tuiniers creatief uit de hoek!

Thermische en mechanische machines, bodembedekkers, het aanplanten van graszoden, ... ' Er bestaan heel wat alternatieven voor het gebruik van pesticiden ', stelt verantwoordelijke voor het Groenplan Jos Cnops. ' Die zijn echter duur en heel arbeidsintensief '. Een voorbeeld: voor een efficiënt resultaat zouden we de mechanische onkruidwieder om de twee tot drie weken moeten gebruiken en daarna manueel moeten harken om al het onkruid te verwijderen en de bewerkte grond weer effen te trekken. Een onhaalbare oplossing op een begraafplaats met honderden meters aan paadjes!

' We gingen op zoek naar meer duurzame oplossingen en bekeken het onderhoud van de begraafplaats vanuit het perspectief van de biodiversiteit ', verduidelijkt Jos Cnops.

Dolomiet werd langs de grafzerken door natuurlijke grassoorten vervangen, tussen de graven van oudstrijders en op pas ingezaaide gazons werden bloemperken aangelegd, in 'verloren' hoekjes werden levende planten en hagen aangeplant. ' We stelden een nieuw beheersplan op. Dat moet de groei van onkruid beperken en het werk van de tuiniers boeiender maken .' Omwille van die natuurlijke aanpak, zal het drie tot vier jaar duren vóór het plan tastbare resultaten oplevert. In totaal werd er tijdens het eerste jaar € 30.000 geïnvesteerd. De jaren daarna gaat het om een bedrag van € 100.000.