Nieuws

Terug naar news

Breng van 17 tot 22 november uw oude GSM, tablets en laptops naar school!

Van 17 tot 22 november, organiseert de gemeente Oudergem een grote actie om oude elektronische toestellen in te zamelen : GSM, tablets, laptops,… Er zullen inzamelpunten worden geplaatst in het Gemeentehuis en in 4 gemeentelijke scholen.

Het is een feit : Er zijn meer en meer zeldzame metalen aan de oppervlak en steeds minder in de grond. Maar waar vinden we deze terug? In onze oude pc’s, gsm en tablets! Om minder te ontginnen en het recycleren aan te moedigen, organiseert de gemeente Oudergem een grote inzamelactie van elektronische toestellen. Wat maakt onze actie zo speciaal? Ze is helemaal LOKAAL.

Sophie de Vos, schepen van openbare ruimte, roept het uit : “Onze lades en vuilbakken zijn echte zeldzame metalen mijnen”. Het is een echte verspilling, eerst en vooral omdat het winnen van deze grondstoffen zeer schaars is en dat de ontginning ervan zeer vervuilend is, en omdat de industrie de rechten van de arbeiders en meer bepaald die van de kinderen niet respecteert”

Oudergem heeft dus beslist om een grote inzamelactie op poten te zetten van 17 tot 22 november. De Oudergemenaars worden uitgenodigd om hun elektronische toestellen af te zetten in de beveiligde containers. Deze zullen worden geplaatst aan de loketten van de burgerlijke stand van het Gemeentehuis en in 4 gemeentelijke scholen. Later zullen deze worden geplaatst in de grote warenhuisketens op het grondgebied van Oudergem.

Na de inzameling zullen de toestellen worden behandeld door twee maatwerkbedrijven. In eerste instantie zal CF2D de toestellen sorteren en indien mogelijk herstellen zodat deze een tweede leven kunnen leiden. De andere toestellen zullen door APAM onder handen worden genomen om de zeldzame metalen te recycleren. “ We hebben gekozen om lokaal te werken en om de kwetsbare werknemers naar voor te schuiven voor de herverwerking van de oude toestellen.”

 

Inzamelpunten

Op 17/11 van 8u30 tot 11u :

  • in de Penthouse van het Gemeentehuis (met ontbijt van OXFAM), ingang via de Emile Idiersstraat 14

 

Van 18 tot 22/11, van 8u tot 16u

aan de loketten van de burgerlijke stand van het Gemeentehuis (ingang via de Vorstlaan 183

  • “sc les Marronniers”, Waversesteenweg 1179
  • “sc du Blankedelle”, J. Van Horenbeecklaan 33
  • “sc Pré des Agneaux”, Pinoyplein 20
  • “ sc Pré du Souverain”, Robert Willamestraat 25

 

De inzamelcontainers zullen worden beveiligd en de gegevens die u niet zou hebben gewist zullen worden verwijderd. U kunt er dus uw oude elektronische toestellen in alle vertrouwen afzetten.