Nieuws

Terug naar news

Een herhalingsdosis voor Brusselse 65-plussers

Persbericht van Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie - 01.10.2021

 

De epidemiologische indicatoren in Brussel bevinden zich momenteel op een stabiel plateau. Voorzichtigheid blijft wel nog steeds geboden, want onze terugkeer naar school en naar het werk leidt tot meer sociale contacten. Om onze ouderen te blijven beschermen, wordt een herhalingsdosis aangeboden aan iedereen van 65 jaar en ouder.

Een herhalingsdosis voor alle 65-plussers

Brusselaars van 65 jaar en ouder, bij wie de immuunrespons na enkele maanden soms minder goed is, kunnen, als zij willen, een herhalingsdosis krijgen zodat ze met de winter voor de deur nog steeds beschermd zijn tegen ernstige vormen van Covid-19. Deze maatregel volgt op het besluit van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC) van 25 september 2021.

Vanaf 11 oktober 2021 zullen ongeveer 128.000 volledig gevaccineerde Brusselaars stapsgewijs worden uitgenodigd om zich te laten vaccineren. De 85-plussers zullen als eerste worden uitgenodigd, mensen uit jongere leeftijdsgroepen volgen daarna. 65-plussers kunnen echter al vanaf 4 oktober naar een vaccinatiepunt gaan om hun herhalingsdosis te ontvangen, op vertoon van hun identiteitskaart.

Om een optimaal vaccinatieschema te volgen, wordt de herhalingsdosis idealiter 4 maanden na de tweede dosis van het AstraZeneca-vaccin of de enige dosis van het Johnson & Johnson-vaccin gegeven, en 6 maanden na de tweede dosis van een Moderna- of Pfizer-vaccin. Voor de herhalingsvaccinatie wordt altijd een mRNA-vaccin (Moderna of Pfizer) gebruikt, ongeacht het eerder ontvangen vaccin.

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) biedt verschillende vaccinatielocaties aan, dicht bij huis en steeds makkelijk toegankelijk. Naast de 4 vaccinatiecentra in Vorst, Molenbeek, Pacheco en Sint-Pieters-Woluwe kunnen Brusselaars ook terecht in één van de Vacci-Bussen of lokale vaccinatieposten of bij hun huisarts, bepaalde wijkgezondheidscentra of ziekenhuizen als die deelnemen aan de vaccinatiecampagne. Je kan best vooraf op coronavirus.brussels nagaan welk vaccin er op welke locatie wordt toegediend, zodat je er zeker van bent dat op jouw gekozen locatie de vaccins van Pfizer of Moderna worden aangeboden.

Een overzicht van alle vaccinatiemogelijkheden is beschikbaar op coronavirus.brussels

 

Coronavirus COVID-19 - Infos