Alle news

26/04

De dienst die van school gestuurde kinderen begeleidt, staat nu ook open voor de ouders

 

Geen enkele recidive meer sinds de opstart

Van school gestuurde leerlingen begeleid door ”EsPas” hervallen niet
”Sinds de opstart van de Espace Ricochet hebben we geen enkele recidive gehad. Geen enkele van de leerlingen die we begeleidden, werd een tweede keer van school gestuurd”.
Frédéric Robert, coördinator van EsPas (de cel van het Preventiehuis speciaal gewijd aan schoolondersteuning) kan maar moeilijk verhullen dat hij tevreden is. Anderhalf jaar na de invoering ervan, gaat de dienst voor de begeleiding van van school gestuurde leerlingen nu een nieuwe fase in. ”Het vorige schooljaar was de gelegenheid om het project bij te schaven en onze aanpak te verfijnen. We zijn nu klaar om meer jongeren te ontvangen.”

Als eerste service van die aard in België gaat de Espace Ricochet uit van een eenvoudig principe: voorkomen dat de dag waarop een leerling van school wordt gestuurd een “verloren” dag wordt. Meer zelfs: we vermijden dat de jongere steeds weer dezelfde foutjes maakt en zorgen er zo voor dat die weer iets van zijn leven kan maken”.

De opvang van een van school gestuurde leerling verloopt in drie stappen. ”We beginnen de dag met een onderhoud met de jongere en zijn ouders. De voormiddag wordt vervolgens georganiseerd rondom schoolwerk en de sanctie. Dat biedt ons de kans een ondersteunende relatie aan te knopen. ’s Namiddags besteden we in workshops aandacht aan de redenen waarom hij of zij van school werd gestuurd. Ten slotte wordt de terugkeer naar school voorbereid”. De meeste van de zowat twintig leerlingen die in 2013-2014 begeleid werden, komen uit het secundair onderwijs. ”Maar we hadden ook enkele gevallen uit het basisonderwijs”. Waarom werden ze weggestuurd? ”vooral een terugkerend gebrek aan discipline”.

Zodra de jongere weer in de klas zit, houden de animatoren van de Espace Ricochet contact met de school en de familie. ”Het is ons nog nooit overkomen dat een leerling weigerde het proces te volgen en geen enkele van hen is weer op het slechte pad geraakt”.  Een resultaat dat volgens Frédéric Robert vooral te danken is aan de samenwerking tussen alle betrokken actoren: de directies, het Preventiehuis, de ouders en de jongere zelf. ”bijbrengen van verantwoordelijkheidsgevoel en bewustmaking zijn sleutelfactoren”.

In 2013-2014 werden de meeste kinderen gestuurd door de directies. ”We begeleiden dus voornamelijk kinderen die schoollopen in Oudergem. Onze dienst staat evenwel open voor iedereen en bijgevolg ook voor jongeren die wonen in Oudergem en elders naar school gaan. De ouders die een kind hebben dat van school werd gestuurd en niet willen dat een dag verloren gaat of dat zich dit nog al te vaak herhaalt, kunnen contact met ons opnemen”. Ze zullen er goed worden ontvangen...
 

De Oudergemnaar nr85 (oktober - november 2014)