Alle news

25/04

Dienstencheques: Proxi-PWA werft aan en breidt zijn aanbod uit

Neem een Oudergemse huishoudhulp in dienst!

Proxi-PWA staat voor Oudergemse dienstencheques door Oudergemmenaars voor Oudergemmenaars. Een wat ongewoon “bedrijf” dat duurzaam werk in de buurt aanmoedigt. Proxi-PWA werd 6 jaar geleden door het PWA Oudergem opgericht en werd onlangs erkend als Plaatselijk Initiatief voor de Ontwikkeling van de Werkgelegenheid. Dankzij die erkenning kan het nieuwe werkneemsters aanwerven en voldoen aan de behoeften van nieuwe klanten. Wie geïnteresseerd is... 

 

Plaatselijke werkgelegenheid bevorderen

Proxi-PWA, de Oudergemse dienstencheque

Iedereen kent de dienstencheques: dat zijn eenvoudige instrumenten voor wie een huishoudhulp kan gebruiken. Ze geven bovendien recht op een belastingaftrek die de service op een volkomen wettelijke manier aantrekkelijk maakt.
Minder bekend is evenwel dat de meeste actoren uit de sector privéondernemingen zijn. Proxi-PWA is een van de weinige Brusselse openbare actoren.
Proxi-PWA werd opgericht in 2009 en is een “dochteronderneming” van het PWA Oudergem. Het biedt dezelfde voordelen aan als de tegenhangers uit de privésector. Er is wel een noemenswaardig verschil, want Proxi-PWA stelt zich onder andere ten doel Oudergemmenaars weer voor lange tijd op de arbeidsmarkt te brengen door hen aan het werk te zetten... voor Oudergemmenaars.

”We werken samen met het OCMW, het Huis van de Tewerkstelling en Actiris om plaatselijke arbeidskrachten aan te werven en te ondersteunen”, vertrouwt Fabienne Diez, hoofd van het PWA, ons toe. ”We hebben bovenal een langetermijnvisie, die verder gaat dan het tewerkstellingsplan. We bieden de werkneemsters een echte maatschappelijke en professionele begeleiding aan, leiden hen op en brengen hen weer in het arbeidscircuit”.
Resultaat: er wordt een sterke band gesmeed tussen de huishoudhulp en haar/zijn ”werkgever”. ”We hebben vandaag 73 klanten, voor het merendeel Oudergemse gezinnen. Het voordeel voor hen is dat ze niet louter een werkster in dienst nemen, maar ook genieten van een heel betrouwbare en gepersonaliseerde service en omkadering; Daarenboven geven ze een ruggensteuntje aan plaatselijke en duurzame tewerkstelling”.

Bij het eerste contact wordt elke werkneemster vergezeld door een staflid. Tussen de huishoudhulp, de klant en Proxi-PWA wordt een charter opgesteld. ”Er wordt een dialoog opgestart met de klanten en we blijven met hen in contact”.

Het idee van Proxi-PWA werd onlangs erkend als Plaatselijk Initiatief voor de Ontwikkeling van Werkgelegenheid.  ”Dat levert ons extra hulp op en de mogelijkheid om nieuwe werksters aan te werven”, vertelt een blije schepen van Tewerkstelling.  ”Zo kunnen we voorzien in de behoeften van nieuwe klanten en meer diensten verlenen”.

We herinneren eraan dat een dienstencheque 9 euro per uur kost, een prijs die pas ten vroegste eind 2019  zal stijgen. ”Dat bedrag, gekoppeld aan de belastingaftrek en een verzekeringsdekking, maakt het systeem zeer aantrekkelijk ten opzichte van zwart werk”.

Meer : Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap - 02/672.38.22.

De Oudergemnaar nr 93 (December 2015 - Januari 2016)