Alle news

19/04

Een “vrij toegankelijke” huiswerkschool


1 september lijkt al ver achter ons te liggen... Huiswerk en ondervragingen volgen elkaar al op. De eerste rapporten worden thuis al ingekeken en zorgen misschien al voor enige ongerustheid...

”Het wordt wel eens vergeten, maar het Preventiehuis is meer dan de Straatagenten. Wij ontwikkelden een zeer belangrijk aanbod in de strijd tegen schoolverlating”, legt Jean Noël, coördinator van het Preventiehuis, uit. 

De Espace Prévention et Action scolaire (EsPas) beheert niet minder dan drie huiswerkscholen : in het Jeugdhuis, in het Paviljoen en in Lambin. ”Wij begeleiden regelmatig elk jaar een honderdtal jongeren”, preciseert Frédéric Robert. ”Sommigen komen één keer per week, anderen twee of zelfs vier keer. De inschrijvingen gebeuren per jaar voor de basisscholen en per trimester voor het secundair onderwijs.”

Nieuw: EsPas organiseert voortaan een “vrij toegankelijke” huiswerkschool, elke woensdag en vrijdag in het Jeugdhuis. ”De jongeren uit het secundair onderwijs kunnen komen wanneer ze dat willen, bijvoorbeeld wanneer ze met een specifiek probleem zitten in een bepaalde materie. De toegang is vrij, maar het is wel wenselijk vooraf even te bellen”.
De huiswerkscholen van EsPas zijn geen gewone studiezalen. In elk ervan worden gepersonaliseerde begeleiding en omkadering door een professional aangeboden. ”Ze worden bijgestaan door vrijwilligers, en dat levert mooie gedachtewisselingen tussen generaties op”.

De huiswerkscholen van EsPas worden prioritair opengesteld voor leerlingen die wonen in Oudergem. ”Zij staan open voor iedereen maar het is niet de bedoeling om een of andere vlegel die al 80% haalt naar 85% te tillen. We richten ons vooral op jongeren die het op school moeilijk hebben”.
 

De Oudergemnaar nr85 (oktober - november 2014)