Alle news
illustratie

25/07

Een everzwijn gespot in het Woluwepark

Een eenzaam mannelijk everzwijn is de afgelopen weken verschillende keren gezien in het Woluwepark. Deze uitzonderlijke situatie vereist speciale maatregelen, omdat het een beschermd dier is. Leefmilieu Brussel heeft met de gemeente Sint-Pieters-Woluwe overlegd over een noodplan.

De openbare veiligheid verzekeren

De gemeente Sint-Pieters-Woluwe heeft een politiebevel uitgevaardigd dat Leefmilieu Brussel de opdracht geeft om het dier weg te halen uit de bebouwde kom en het te herplaatsen in een geschikte omgeving. Het grote everzwijn is kalm en vertoont geen tekenen van agressie. Leefmilieu Brussel zal het welzijn van het dier verzekeren tijdens deze nooit geziene operatie.

Enkele vuistregels om te volgen als u een wild zwijn tegenkomt

Het everzwijn is bang. Als het zich bedreigd voelt, kan het aanvallen, vooral als het dier gewond is of als het een zeug met jongen is. Houd dus afstand. 

In het geval van een ontmoeting: 

  • Blijf kalm.
  • Vermijd toenadering tot het dier. 
  • Sta stil en wacht tot het dier weggaat. 
  • Als het dier op u afkomt, loop er dan rustig omheen op een veilige afstand of draai u langzaam om. Gebruik in geen geval een stok of ander voorwerp om het dier weg te jagen.
  • Als u een hond hebt, houd die dan onder controle en aangelijnd. Kom niet tussenbeide als uw huisdier wordt achtervolgd door een wild zwijn.  
  • Als u een gewond everzwijn ziet, verwittig dan Leefmilieu Brussel.

In geen geval mag u het dier voeren. Bovendien is het verboden om wilde dieren in openbare ruimtes te voeren (risico op overdracht van ziekten zoals Afrikaanse varkenspest).