Alle news

25/04

Een nieuw stormbekken om het centrum van Oudergem te beschermen



De jongste overstromingen die Oudergem geteisterd hebben, dateren van 2011, maar in de getroffen wijken zijn ze dat nog lang niet vergeten...  Het Brusselse Gewest reageerde toen pas na vele maanden en kondigde dan onder druk van buurtbewoners en de gemeente aan dat het net van stormbekkens in de vallei van de Woluwe zou worden versterkt. Vandaag beweegt er wat. Twee bekkens van 4.000 m3 elk zijn in aanbouw langs de Begoniastraat en de Bien-Fairestraat in Watermaal-Bosvoorde. Er zijn bovendien geotechnische proeven aan de gang onder de Tenreukenlaan met het oog op de bouw van een derde bekken.
”Die proeven zouden binnenkort beëindigd moeten zijn”, preciseert de schepen voor Leefmilieu. ”Dan kunnen de bouwvergunningen worden aangevraagd. De werken zouden starten rond maart 2016 en 18 maanden duren. De weg zal 12 maanden worden afgesloten. Als alles goed gaat, zal het bekken dus eind 2017 in gebruik kunnen worden genomen.” Concreet: het stormbekken Tenreuken zal een opslagcapaciteit van 5.000 m3 hebben, ongeveer 10 m breed en 90 m lang zijn.
”Dat nieuwe bouwwerk zou het peil moeten verhogen waarboven de stroomafwaarts gelegen wijken onder water lopen”, geeft de burgemeester aan. ”De situatie zou dus wezenlijk moeten verbeteren maar dat betekent niet dat elk gevaar geweken zal zijn”.
Binnen de gemeente blijft men ervan uitgaan dat het gebruik van de vijvers nog altijd een van de beste oplossingen is. ”Wij hebben een studie uitgevoerd die dat duidelijk aantoont. Het Gewest zou die binnenkort best ook eens ernstig doornemen.”
 

De Oudergemnaar nr85 (oktober - november 2014)