Nieuws

Terug naar news

Een Oudergemnaar levert meer dans 5400 gezichtsmaskers aan het zorgpersoneel

 

Klein sikje op de kin en een dubbele oorbel. Het dada van Louis Borsu is de elektronische "Do It Yourself". Met zes vrienden en 3D-printers maakte hij op enkele weken tijd meer dan 5400 gezichtsmaskers voor het medisch personeel van de gemeenten in het zuiden van Brussel. " Ik werk in de technologiesector en bij het begin van de lockdown had ik niet altijd werk. Ik had materiaal in stock en de nodige machines. En ik wou niet werkloos aan de kant blijven staan ."

Toen kennissen hem wezen op de problemen die ziekenhuizen ondervonden om gezichtsmaskers te bekomen, legde hij zich samen met enkele collega-makers toe op dit probleem. " We gebruikten de techniek van het 3D-printen. Dat is een technologie die toelaat om met printers en een specifieke grondstof voorwerpen te maken op maat ".

Geconfronteerd met de grote vraag, was Louis  gedwongen zijn leveringen  te  prioriteren. " We hebben de aanvragen behandeld volgens hun hoogdringendheid. Allereerst het Chirec, uiteraard, dat nagenoeg 60% van onze productie afnam, daarna de rusthuizen, de zorgcentra, het verplegend personeel, de huishoudhulpen, de geneesheren, de politie, de brandweer, het Rode Kruis... Kortom, alle eerstelijnszorg. We klopten dagen van 12 uur onafgebroken werken, ik ben zelfs eens midden in de nacht gaan leveren in een rusthuis. Maar al snel kregen we hulp van de bevolking, die ons hielp bij de logistiek of ons plastic bladen bezorgde. Het was indrukwekkend. "

Louis houdt er ook aan om de steun vanwege de gemeente te benadrukken. " Enkele uren na onze vraag kregen we een lijst met alle medische personeel en hun telefoonnummers. Dat vergemakkelijkte de zaak! En de gemeente leende ons ook perforators uit voor het vasthechten van de gezichtsschermen. "

Deze trouwe vrijwilliger van het Repair Café vindt evenwel dat  hij " niets uitzonderlijks heeft gedaan. Sommigen naaiden, anderen kookten of hielden zich bezig met zorgverlening. Het is de som van al deze competenties die ons sterker maakt, zeker als zij ten dienste worden gesteld van de gemeenschap. "