Nieuws

Terug naar news

Een samentuin in Residentie Koningin Fabiola

Korte ketens combineren met de vermindering van de ecologische voetafdruk, therapeutische stimulatie en intergenerationele contacten. Dat is in een notendop het opzet van een bijzonder origineel project dat in 2018 in Residentie Koningin Fabiola start.

"We gaan een nieuwe natuurlijke ruimte creëren in de Residentie", vertelt de OCMW-voorzitter. "Die zal een aangepaste moestuin bevatten voor de bewoners, moestuintjes voor de omwonenden, een composthoop, een smaaktuin met geneeskrachtige planten en spiralen met aromatische kruiden, een zone met kleine fruitbomen en een siertuin met zitbanken."

Het project wil ook de ecologische voetafdruk van de residentie verminderen door bij te dragen aan het hergebruik van organisch afval en de recuperatie van regenwater. Er nemen diverse partners aan deel: de scholen Schaller en Sainte-Bernadette, de Groendienst, omwonenden, de families van bewoners, milieu- verenigingen en nabijgelegen crèches.

"De tuin is bedoeld om het welzijn van de bewoners te vergroten. Het ontwerp is gebaseerd op psychomotorische-sensorische stimulatie waardoor de bestaande zintuigen gevrijwaard blijven. De tuin wordt ook een trefpunt voor activiteiten rond stadslandbouw en de geteelde groenten zullen worden verwerkt in kookateliers onder leiding van de ergotherapeut van de residentie."

Dit alles werpt een andere blik op duurzame ontwikkeling maar ook op het leven in een rusthuis...