Alle news

24/04

Eerste balans aangaande het gemeentelijk fotovoltaïsch park

 

Een jaarlijkse besparing van 30.000 euro

Lente 2013. Door verschillende honderden zonnepanelen op de daken van drie van haar gebouwen te installeren, is Oudergem de eerste Brusselse gemeente die zich voorziet van een park voor de productie van groene energie. Een jaar en enkele maanden later kan een eerste balans worden opgemaakt.  
”We hebben in het totaal 896 panelen geplaatst”, legt de schepen voor Leefmilieu uit. ”377 op het dak van het Gymnasium, 255 op het Scholencentrum langs de Vorstlaan en 264 in het Scholencentrum van Blankedelle. Dat komt overeen met een totaal geïnstalleerd vermogen van 204 kWc. Jaarlijks wordt vastgesteld dat die panelen ongeveer 200.000 kWh produceren. Dat vertegenwoordigt het jaarverbruik van 50 gezinnen en voorkomt de uitstoot van 90 ton CO2 in de atmosfeer.”
Ongeveer 70 % van die elektriciteit wordt onmiddellijk verbruikt in de gebouwen die met panelen zijn uitgerust. De rest wordt toegevoerd aan het distributienet en doorverkocht. ”De besparing ligt in de buurt van 30.000 euro per jaar”, voegt de schepen toe. ”Dat is dus een goede zaak voor de gemeentefinanciën want die installaties hebben ons niets gekost. Ze werden namelijk gefinancierd door een investeerder die zijn kapitaal binnen 10 jaar zal recupereren door de groene certificaten te verkopen die dankzij de geproduceerde elektriciteit worden verkregen.”

 

De Oudergemnaar nr85 (oktober - november 2014)