Nieuws

Terug naar news

'Gastvrije gemeente' : Een jaar vol acties en nieuwe

©Frédéric Moreau de Bellaing

 

Een jaar geleden stemde de gemeenteraad unaniem voor de motie 'gastvrije gemeente' , die migranten een menswaardig onthaal wil geven. Zo beloofde Oudergem om PWA'ers ter beschikking te stellen van het opvangcentrum Porte d'Ulysse in Haren. Er worden ook sensibiliseringscampagnes gevoerd. " Op 11 maart 2019 organiseren we een lezing rond de rechten van migranten en solidaire burgers " , weet Didier Molders, voorzitter van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn. " We draaiden ook sensibiliseringsfilmpjes in samenwerking met 11.11.11 Oudergem en de initiatiefnemers van het Burgerplatform ."

Bekijk de filmpjes op de website van de gemeente (hieronder).

" Samen met het Instituut voor Sociale Promotie (IAPS) organiseren we in 2019 het inburgerings- traject voor asielzoekers ", onthult schepen voor Sociale Coördinatie, Jany Crucifix. " Tijdens die vorming worden taallessen gegeven en wo den nieuwkomers ingewijd in het juridisch en cultureel model van de Belgische samenleving" .

" We moeten het juiste debat blijven voeren ", waarschuwt titelvoerend burgemeester Didier Gosuin. " Het is niet aan onze gemeente om een standpunt vóór of tegen migratie in te nemen. We willen gewoon herin- neren aan een elementair principe:

Los van hun statuut, hebben migranten recht op een menswaardig onthaal. Dat is een kwestie van menselijkheid, niet van politiek ."