Nieuws

Terug naar news

Woekering van grasaartjes

 

Hoewel hij eruit ziet als een vriendelijke korenaar, vormt het grasaartje een reëel gevaar voor huisdieren. de dienst Dierenwelzijn waarschuwt voor de risico's die aan dit gras verbonden zijn en herinnert ons aan de te nemen preventie maatregelen.

"Dit jaar zijn ze overal," zegt de dienst Dierenwelzijn. "Op de stoep, aan de voet van bomen, in de parken, kortom overal waar onze huisdieren gaan wandelen."

En terwijl ze veillig zijn voor mensen, is het een ander verhaal voor dieren. "Het bijzondere van de aartjes is dat zij zich snel vasthechten aan de haren en kussentjes en vervolgens de huid en het onderhuids weefsel perforen. Zij kunnen ook de neus, de ogen of de oren binnendringen, met dramatische gevolgen dit het leven van het dier in gevaar kunnnen brengen."

Hoe kunnen we deze risico's beperken ? "Het is heel eenvoudig, je hoeft alleen maar de voet van de bomen en de stoep voor je huis te onderhouden. Het is een gebaar van burgerzin dat we verondersteld worden het hele jaar door te doen. En om volledig effectief te zijn, moet je niet alleen de aartjes afsnijden, je moet ze ook oprapen!"

Voor eigenaars van huisdieren is het in deze tijd van het jaar belangerijk om hun dieren te inspecteren en contact op te nemen met een dierenarts in geval van ongewoon gedrag: niezen, gesloten ogen of herhaalde en bruuske hoofdbewegingen.