Nieuws

Terug naar news

Grootste muurschildering van Brussel de "191" wordt binnenkort gesloopt

De Vorstlaan 191 is nog een restant van de tijd waarin overal kantoorgebouwen oprezen. Deze lente wordt het gebouw afgebroken en vervangen door woningen. Op de gevel van het "schip" prijkt intussen een monumentaal werk: de grootste muurschildering die ooit in Brussel werd gemaakt.

Een mijlpaal in de geschiedenis van de Brusselse graffiti, van de hand van SozyOne, een van de eerste street artists in Brussel. De muurschildering bedekt een oppervlakte van meer dan 1.000 m2 en is daarmee de grootste die ooit in de hoofdstad werd gemaakt.

"Op de muurschildering staat een man die zijn hoed afwerpt en zo een golf van vogels loslaat, in de bekende stijl van SozyOne", vertelt Florence Mainguet, hoofd van de cultuurdienst. Het werk komt voort uit een samenwerking tussen de projectontwikkelaar en de Brusselse streetart-vzw Urbana, die ook zorgde voor de stripmuren in Brussel. De schildering is dus gedoemd om te verdwijnen."Grafitti is een vergankelijke kunstvorm,” verklaart SozyOne. “Straatkunstenaars willen gewoon hun ding doen. Ons werk heeft een tijdje bestaan en dat is genoeg.”

 

60 NIEUWE WONINGEN IN PLAATS VAN JAREN-60-KANTOREN

Het "schip" in de Vorstlaan 191 wordt volledig afgebroken. Binnenkort wordt een nieuw gebouw opgetrokken. "Oudergem was een van de eerste gemeentes die de kantoorgebouwen wou vervangen door woningen", vertelt de schepen van Stedenbouw. "De heropbouw van de "191" is meer dan een symbool. Het is een teken dat onze boodschap van verandering is aangekomen bij de projectleiders. Tenzij in bepaalde zones die minder geschikt zijn voor huisvesting, is het monopolie van de kantoorgebouwen voorbij in Oudergem." "De transformatie van kantoren in woningen is een kans om de kwaliteit van het gebouw te upgraden", zegt de waarnemende burgemeester.  "Het is ook een manier om het aantal pendelaars uit de rand te beperken".