Alle news

24/04

Indexering van de huurprijzen en het EPB-certificaat

 

Brussel Huisvesting heeft onlangs aangekondigd dat de indexering van de huurprijzen van woningen voortaan gebaseerd moet zijn op het resultaat van het EPB-certificaat in Brussel. Wij beantwoorden hier al uw vragen over het EPB-certificaat.

Wat is het EPB-certificaat?

Het EPB-certificaat is een document met informatie over de energieprestatie van een gebouw. Het EPB-certificaat heeft twee doelen: 

  • Gebouwen vergelijken: het maakt het mogelijk om de energieprestaties van verschillende gebouwen die op de markt beschikbaar zijn gemakkelijk te vergelijken. Het geeft gestandaardiseerde en objectieve informatie over elementen zoals het isolatieniveau van de gevels, het dak en de vloer, de prestaties van de beglazing, het jaar en rendement van de verwarmingsketel, het systeem voor sanitair warm water enz.  
  • Renovatiegids: het certificaat geeft een overzicht van de uit te voeren specifieke renovatiewerkzaamheden om de energieprestaties en het comfort van een woning te verbeteren en geld te besparen. Voorlopig is dit overzicht alleen beschikbaar voor woningen. 

Het resultaat van het EPB-certificaat varieert van A (het beste resultaat) tot G (het slechtste). De indexering van de huurprijzen is gebaseerd op dit resultaat. 

Hoe weet ik of mijn woning over een EPB-certificaat beschikt?

We herinneren eraan dat de indexering van de huurprijzen gebaseerd is op het resultaat van het EPB-certificaat dat wordt meegedeeld in het huurcontract dat moet worden geregistreerd. Huurders en verhuurders die willen nagaan of indexering mogelijk is, moeten dus het resultaat van het EPB-certificaat dat in het geregistreerde huurcontract staat, controleren. 

Als u alleen wilt weten of uw woning al een certificaat heeft, kunt u het Register van EPB-certificaten van de Brusselse woningen raadplegen.

Hoe krijg ik een EPB-certificaat?

Als u nog geen EPB-certificaat voor een woning hebt, kunt u er een laten opstellen door een EPB-certificateur. U vindt hem/haar in deze lijst en kunt het bezoek voorbereiden door alle noodzakelijke documenten voor zijn/haar werk te verzamelen. Raadpleeg hiervoor de infofiche ‘Het bezoek van de certificateur’.

Zijn de EPB-certificaten van goede kwaliteit?

Om de kwaliteit van het werk van de EPB-certificateurs te garanderen, heeft Leefmilieu Brussel hen onlangs verplicht een bijscholing te volgen en een examen af te leggen. Alleen EPB-certificateurs die konden aantonen dat zij de EPB-regelgeving beheersen, hebben hun erkenning behouden en kunnen als EPB-certificateur blijven werken. Alle EPB-certificateurs die momenteel het beroep mogen uitoefenen, zijn dus geslaagd voor dit nieuwe examen. 

Bovendien controleert Leefmilieu Brussel regelmatig hun werk om de kwaliteit van de afgegeven EPB-certificaten te waarborgen. De administratie kan ook de erkenning schorsen of intrekken als certificateurs de aan hun activiteit verbonden verplichtingen niet nakomen. 

Hoe kan ik het resultaat van een EPB-certificaat verbeteren?

Aangezien het resultaat van het EPB-certificaat de energieprestatie van de woning weergeeft, is de enige oplossing om dit resultaat te verbeteren het energetisch renoveren van de woning (isoleren, vervangen/veranderen van het verwarmingssysteem, vervangen van vensters en ramen, ...). 

Alle informatie, advies en financiële steun betreffende renovatie in Brussel zijn beschikbaar op de website van Renolution

Vergeet niet het EPB-certificaat te updaten na de renovatie van een huis.

Indexering van de huurprijzen

  • Kan ik de huur van een woning met een EPB-certificaat F of G indexeren?
    Nee, dat kan niet meer voor huurovereenkomsten waarvan de verjaardatum op of na 14 oktober 2022 valt.
  • Kan ik de huur van een woning zonder EPB-certificaat indexeren?
    Nee, dat kan niet meer.
  • Hoe lang wordt de indexatie van de huurprijzen gekoppeld aan de energieprestatie van woning ?
    Deze afwijkende maatregel geldt voor een periode van 12 maanden, namelijk van 14 oktober 2022 tot 13 oktober 2023.

Meer weten?