Nieuws

Terug naar news

Openbare verlichting. Een nieuw verlichtingsplan

Lagere lantaarnpalen, veralgemening van wit licht, het scheppen van sfeer... Oudergem heeft een nieuw verlichtingsplan aangenomen dat geleidelijk zal ingevoerd worden.

"Het nieuwe verlichtingsplan formuleert technische regels en principes die Sibelga voortaan zal moeten naleven", aldus de schepen voor Publieke Ruimte. "Het doel is om een harmonieuze openbare verlichting te verkrijgen op het volledige grondgebied van de gemeente. Samengevat, de verkeersaders die dezelfde stedenbouwkundige eigenschappen vertonen, zullen voortaan dezelfde soort verlichting krijgen". Een van de weerhouden principes bestaat uit het verlagen van de lampen en het veralgemenen van wit licht. "Er blijven nog 33 wegen over met gele kwiklampen. Deze wegen zullen als eerste nieuwe verlichting krijgen. U moet weten dat wit licht een veel beter contrast geeft en de voetgangers beter zichtbaar maakt. De verlaging van de lantaarnpalen heeft trouwens ook een positief effect op de veiligheid doordat er minder schaduwzones zijn".

Het plan voorziet ook om het patrimonium van Oudergem in de spotlights te zetten door sfeer te creëren. "De grote lindeboom op de Invalidenlaan kreeg al een nieuwe verlichting volgens dit idee. We zetten dit idee voort door aandacht te besteden aan het oude centrum en het Pinoyplein".

Het nieuwe verlichtingsplan zal stap voor stap uitgevoerd worden. "Het idee bestaat eruit om het plan toe te passen naargelang Sibelga de infrastructuur vernieuwt".

 

Verlichtingsplan