Alle news

20/04

Oudergem, bemiddelingskampioen

Minder dan 5% overtreders recidiveren

 

Met 704 dossiers in de periode 2018-2019 is Oudergem de Brusselse gemeente die het meest een beroep heeft gedaan op bemiddeling in het kader van gemeentelijke administratieve sancties (GAS) voor de behandeling van gevallen van overlast en bevindt zich zodoende ver voor Brussel of Elsene.

Het principe van de GAS-bemiddeling is eenvoudig: de overtreder kan kiezen tussen de betaling van een boete of de deelname aan de GAS-bemiddelingsprocedure.

' Wij waren een  van  de  eerste die dachten dat herstelling en bewustwording in sommige gevallen van overlast efficiënter konden zijn dan een boete ', zegt de burgemeester, die benadrukt dat '6 8% van de dossiers die door de gemeente aan de bemiddelingsdienst worden overgemaakt betrekking hebben op gevallen van 'privaat gebruik van de openbare ruimte' (parkeren op voetgangersoversteekplaatsen, trottoirs of Kiss & Ride-plaatsen) '.

In de periode 2018-2019 hebben 34% van de overtreders, voor dit type van dossier, gekozen voor een bemiddeling, terwijl 58% van de bestuurders liever de boete betaalden. Na de bemiddeling stellen we minder dan 5% recidiven vast, een bewijs dat de GAS- bemiddeling werkt.

In de praktijk is het bemiddelingsprogramma opgebouwd rond een individueel gesprek van 45 minuten over de geldende parkeerregels. ' Wij maken de bestuurder bewust van de gevolgen van zijn daden door hem er bijvoorbeeld op te wijzen dat hij aansprakelijk kan worden gesteld wanneer er een ongeval op de voetgangersoversteekplaats gebeurt ', verduidelijkt Jean Noël, coördinator van het Preventiehuis.

Ter herinnering: wanneer een auto met een wiel op een trottoir of een voetgangersoversteekplaats staat geparkeerd, bedraagt de boete 116 euro en voor het parkeren op een Kiss & Ride-zone wordt een boete van 58 euro aangerekend.