Nieuws

Terug naar news

Oudergem opent haar eerste ”kidsmotel”

Een nieuwe kinderbewaarplaats van een heel andere soort opende onlangs zijn deuren in Oudergem. Het “kidsmotel” moet voldoen aan de behoefte van ouders die een tijdelijke opvang voor hun kinderen zoeken om een opleiding te kunnen volgen, om op zoek te gaan naar een baan of gewoon  even op adem te kunnen komen. ”Oudergem is de gemeente met het grootste aantal crèches in de Franstalige gemeenschap”, benadrukt de schepen van Sociale Actie. ”Maar de samenleving verandert. Met het kidsmotel proberen we aan die nieuwe noden te beantwoorden”.

Hoe ga je op zoek naar een baan, volg je een opleiding of rust je wat uit als je alleen bent, kleine kinderen hebt en niet altijd over een oppas beschikt? ”Er zijn steeds meer eenoudergezinnen, personen die een tijdelijke opvang voor hun kinderen zoeken of niet voldoen aan de voorwaarden die een kinderbewaarplaats stelt”, legt de burgemeester uit. ”Dat is de reden waarom we hebben beslist het kidsmotel op te richten”.

Het nieuwe kidsmotel op het nummer 1071 langs de Waversesteenweg biedt 12 opvangplaatsen aan in een spiksplinternieuwe ruimte, die werd ingericht met de financiële steun van de Nationale Loterij. ”Het gaat om een sociale-cohesieproject dat werd opgestart door het Paviljoen en mijn diensten, het OCMW en de dienst Tewerkstelling heeft gemobiliseerd”, preciseert de schepen van Sociale Actie. Het verschil in vergelijking met een klassieke kinderbewaarplaats? ”De ouders zetten hun kind af naar gelang hun behoefte en eenoudergezinnen, mensen die een baan zoeken of een opleiding volgen, krijgen voorrang”.

Ook al is soepelheid een van de aantrekkingspunten van het concept, onaangekondigd komen, kan nu ook weer niet: inschrijving is noodzakelijk. ”Nog voor de opening bracht de mond-tot-mondreclame al veel volk op de been. We hadden het dus aan het rechte eind: dit aanbod voldoet aan een echte behoefte”. In die mate dat men er nu al best vroeg bij is...

De Oudergemnaar nr 92 (Oktober - November 2015)