Nieuws

Terug naar news

Oudergemnaren opgeroepen om nieuwe straatnamen te kiezen

 

Wat hebben Ginette Javaux en Louisa Chaudoir gemeen? Het zijn de twee enige vrouwen die in Oudergem hun naam gaven aan een straat. Slechts twee, terwijl tientallen straten naar mannen werden vernoemd. Daarom besloot Oudergem te ijveren voor meer vrouw in de openbare ruimte. De inwoners zelf kiezen via een stemming welke opmerkelijke vrouwen in de spot worden geplaatst.

" Het is niet de bedoeling de geschiedenis te herschrijven door straten te herdopen ", verzekert Marine Vande Pitte, coördinatrice Burgerparticipatie. " Het opzet is zeer duidelijk om tot een nieuw evenwicht mannen-vrouwen te komen dat de huidige samenleving beter weerspiegelt. We beginnen met de plaatsen die nog geen naam hebben en gaan verder met de straten die de komende jaren worden aangelegd. We willen vrouwen meer zichtbaarheid geven in de openbare ruimte, zodat ze zich beter gewaardeerd voelen. Het is meer dan een symbolische daad. "

Er zijn al diverse locaties aangeduid, waaronder de rotonde op de Invalidenlaan, die vandaag nog geen naam heeft.

De originaliteit van het project ligt in het beslissingsproces: de inwoners kunnen zelf kiezen wie een eigen straatnaam verdient.

" Samen met de Heemkundige Kring stelden we een lijst op van een tiental opmerkelijke vrouwen die in de gemeente woonden en bijdroegen aan haar uitstraling. Zeer verschillende profielen, waaronder Maria Gomrée die de residentie Koningin Fabiola liet bouwen, de cartooniste Monique Martin, bekend om haar illustraties van Ernest en Célestine, en de zangeres Maurane. "

De stemming wordt deze herfst online en telefonisch georganiseerd . De belangrijkste straten en plaatsen zullen worden toegewezen aan wie de meeste stemmen haalt. "Voor de stemming zal de volledige lijst met een biografie van deze vrouwen te vinden zijn op de website", preciseert Marine Vande Pitte.

Dit is dé kans om kennis te maken met de vrouwen die de geschiedenis van onze gemeente kleurden. En om hen recht te doen voor de erfenis die ze ons schonken.

 

 

Slechts 4% van de straatnamen vernoemd naar vrouwen

De openbare ruimte is onmiskenbaar gendergekleurd. Hoewel vrouwen 51% van de bevolking uitmaken, zijn ze grotendeels ondervertegenwoordigd in de naamgeving van straten en openbare gebouwen. Zo zijn in Brussel ongeveer 4% van de straatnamen vernoemd naar vrouwen tegenover 26% naar mannen. Oudergem ontsnapt niet aan deze vaststelling. Van de 242 straten in de gemeente zijn slechts twee straten vernoemd naar vrouwelijke prominenten en verwijzen er drie andere naar vrouwen.