Nieuws

Terug naar news

Ozon- en hitteplan

Update

 

 

 

De volgende dagen wordt het warm tot zeer warm. Omdat de temperatuursindicator zoals vastgelegd in het ozon- en hittplan zal overschreden worden, wordt voldaan aan de voorwaarden voor de activering van de waarschuwingsfase van het federale ozon- en hitteplan en het Vlaamse warmteactieplan. De waarschuwingsfase treedt in werking vanaf vandaag vrijdag 19.07.2019.MEER INFORMATIE :
IRCEL

 

Weersvoorspellingen - Temperatuur

Het KMI verwacht de volgende dagen warm tot zeer warm weer. Vanaf dinsdag 23 juli lopen de temperaturen op tot meer dan 30°C.
De temperatuursindicator die gebruikt wordt in het kader van het ozon- en hitteplan zal overschreden worden: de som van het verschil tussen de voorspelde maximum temperatuur en 25 °C in Ukkel over een periode van 5 dagen wordt hoger dan 17°C (waarbij enkel de positieve verschillen in rekening gebracht worden)

Waarnemingen en observaties ozon

De combinatie van luchtvervuiling, de hoge temperaturen en het zonnige weer zullen begin volgende week zorgen voor een toename van de ozonconcentraties. Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe hoog de concentraties zullen oplopen en of de Europese informatiedrempel van 180 μg/m³ overschreden zal worden. Indien er overschrijdingen van de informatiedrempel voorspeld of gemeten worden, zal dat via apparte waarschuwingsberichten gecommuniceerd worden.

 

 

Preventie: de juiste acties

Grote hitte kan voor iedereen negatieve gevolgen hebben, ook voor mensen in goede gezondheid. Met de juiste reflexen beperkt u de risico’s!

Drink meer water

Drink meer, en vooral meer water: twee tot vier glazen per uur. Let er ook op dat baby’s, jonge kinderen, bejaarden en hulpbehoevenden voldoende en regelmatig drinken.

Beperk alcohol, koffie en gesuikerde dranken.

Ze werken eerder vochtafdrijvend of worden veel trager door het lichaam opgenomen. Water is de beste keuze!

Beperk lichamelijke inspanningen

Rust en vermijd sportactiviteiten, zeker op het warmste moment van de dag, tussen 12 en 16 uur.

Verduister uw ramen

Laat overdag de gordijnen dicht en de rolluiken naar beneden en verlucht de kamers 's nachts wanneer de lucht wat frisser is.

Blijf bij voorkeur binnen.

Blijf zo veel mogelijk binnen want er is minder ozon binnen dan buiten en binnen is het meestal ook koeler.

Verfris u regelmatig

Douche, bad, zwembad, fontein,… Besprenkel uzelf met fris water en zoek de koele plekken van het Gewest op, in de buurt van vijvers en in het lommer van bomen in parken.

Draag aangepaste kledij

Kies voor lichte, katoenen kledij, in lichte kleuren. Draag een hoed of pet tegen de zon en smeer u in met zonnecrème. Vooral voor kinderen is dit heel belangrijk!

Laat niemand achter in een stilstaande en onverluchte wagen.

Kinderen, hulpbehoevenden en huisdieren kunnen sterven als het in de auto te warm wordt.

Heb oog voor intergenerationele solidariteit

Zo kan u in uw flatgebouw, uw straat of uw wijk de risico's voor kwetsbare bewoners beperken.

Vraag informatie aan uw arts of apotheker

Neemt u geneesmiddelen? Vraag na of ze negatieve effecten op uw gezondheid kunnen hebben in geval van hitte. Misschien moet de dosis worden aangepast. 

Iedereen kan zijn steentje bijdragen om de intensiteit van ozonpieken te beperken, door vervuilende uitstoot permanent te beperken, bijvoorbeeld door de auto minder te gebruiken en de voorkeur te geven aan het openbaar vervoer.