Nieuws

Terug naar news

Ozon- en hitteplan

 

  UpdatE

  26.06.2020 - 14:00

  Vandaag vrijdag 26 juni worden nog hoge ozonconcentraties verwacht. Op plaatsen waar het in de namiddag overwegend zonnig blijft is er kans op overschrijdingen van de Europese informatiedrempel van 180 μg/m³. Vanaf morgen zaterdag 27 juni evolueren de ozonconcentraties naar normale waarden voor de tijd van het jaar.

  informatiebericht

  25.06.2020 - 10:00

  • Gisteren woensdag 24 juni: hoge ozonconcentraties, overschrijding van de Europese informatiedrempel op 1 meetplaats in Vlaanderen.
  • Vandaag donderdag 25 en morgen vrijdag 26 juni: hoge ozonconcentraties, kans op overschrijdingen van de Europese informatiedrempel.
  • Vanaf zaterdag 27 juni: gevoelige verbetering van de luchtkwaliteit, de ozonconcentraties evolueren naar normale waarden voor de tijd van het jaar.

  informatiebericht

  24.06.2020 - 12:00

  OZON :

  • Gisteren dinsdag 23 juni: hoge ozonconcentraties, overschrijdingen van de Europese informatiedrempel op 4 meetplaatsen.
  • Vandaag woensdag 24, morgen donderdag 25 en overmorgen vrijdag 26 juni: hoge ozonconcentraties, kans op overschrijdingen van de Europese informatiedrempel

  informatiebericht

   

   

  Activatie van de waarschuwingsfase van het  ozon- en hitteplan vanaf vandaag dinsdag 23 juni 2020 .

  Meer info : CELINE

   

  Weersvoorspellingen - Temperatuur

  Het KMI verwacht de volgende dagen warm weer. Woensdag stijgt de temperatuur (Ukkel) tot 30°C. Ook donderdag en vrijdag blijft het warm met maximumtemperaturen tot 30 à 31 °C.

  De temperatuursindicator die gebruikt wordt in het kader van het ozon- en hitteplan zal overschreden worden: de som van het verschil tussen de voorspelde maximum temperatuur en 25 °C in Ukkel over een periode van 5 dagen wordt hoger dan of gelijk aan 17°C (waarbij enkel de positieve verschillen in rekening gebracht worden).

   

  Waarnemingen en observaties ozon

  De combinatie van luchtvervuiling, de hoge temperaturen en het zonnige weer zullen de volgende zorgen voor een toename van de ozonconcentraties. Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe hoog de concentraties zullen oplopen en of de Europese informatiedrempel van 180 μg/m³ overschreden zal worden. Indien de volgende dagen overschrijdingen van de informatiedrempel voorspeld of gemeten worden, zal dat via apparte waarschuwingsberichten gecommuniceerd worden.

   

  Preventie: de juiste acties

  Grote hitte kan voor iedereen negatieve gevolgen hebben, ook voor mensen in goede gezondheid. Met de juiste reflexen beperkt u de risico’s!

  Drink meer water

  Drink meer, en vooral meer water: twee tot vier glazen per uur. Let er ook op dat baby’s, jonge kinderen, bejaarden en hulpbehoevenden voldoende en regelmatig drinken.

  Beperk alcohol, koffie en gesuikerde dranken.

  Ze werken eerder vochtafdrijvend of worden veel trager door het lichaam opgenomen. Water is de beste keuze!

  Beperk lichamelijke inspanningen

  Rust en vermijd sportactiviteiten, zeker op het warmste moment van de dag, tussen 12 en 16 uur.

  Verduister uw ramen

  Laat overdag de gordijnen dicht en de rolluiken naar beneden en verlucht de kamers 's nachts wanneer de lucht wat frisser is.

  Blijf bij voorkeur binnen.

  Blijf zo veel mogelijk binnen want er is minder ozon binnen dan buiten en binnen is het meestal ook koeler.

  Verfris u regelmatig

  Douche, bad, zwembad, fontein,… Besprenkel uzelf met fris water en zoek de koele plekken van het Gewest op, in de buurt van vijvers en in het lommer van bomen in parken.

  Draag aangepaste kledij

  Kies voor lichte, katoenen kledij, in lichte kleuren. Draag een hoed of pet tegen de zon en smeer u in met zonnecrème. Vooral voor kinderen is dit heel belangrijk!

  Laat niemand achter in een stilstaande en onverluchte wagen.

  Kinderen, hulpbehoevenden en huisdieren kunnen sterven als het in de auto te warm wordt.

  Heb oog voor intergenerationele solidariteit

  Zo kan u in uw flatgebouw, uw straat of uw wijk de risico's voor kwetsbare bewoners beperken.

  Vraag informatie aan uw arts of apotheker

  Neemt u geneesmiddelen? Vraag na of ze negatieve effecten op uw gezondheid kunnen hebben in geval van hitte. Misschien moet de dosis worden aangepast. 

  Iedereen kan zijn steentje bijdragen om de intensiteit van ozonpieken te beperken, door vervuilende uitstoot permanent te beperken, bijvoorbeeld door de auto minder te gebruiken en de voorkeur te geven aan het openbaar vervoer.