Alle news

29/03

Politie: een nieuwe brigade van 9 bikers

 

Ze zijn mobieler, zichtbaarder en altijd in de buurt. Aan hen om nieuwe vormen van mobiliteit uit te testen

 

Door het operationeel kader van de zone begin september uit te breiden, valideerde de politieraad de oprichting van een politieteam op de fiets. Tegen het voorjaar van 2020 worden negen agenten aangeworven om in de zone Marlow de eerste 'bikerspatrouille' te vormen. Waarom? Om voeling te houden met de realiteit in de wijken en de zogenaamd 'zwakke weggebruikers' te steunen.

' Mobieler, zichtbaarder en altijd  in de buurt. Er is duidelijk nood aan een fietsbrigade ', vertelt een enthousiaste Laurent Masset, woordvoerder van de lokale politie. Vanaf volgend voorjaar zullen 9 agenten op de fiets dagelijks de straten van de zone Marlow doorkruisen. Hun aanwezigheid wordt evenwichtig gespreid tussen Ukkel, Watermaal-Bosvoorde en Oudergem. Hun opdracht houdt het midden tussen repressie, ontrading en preventie. ' De essentie van het team? In alle wijken aanwezig en herkenbaar zijn. Om in te grijpen, maar ook om in dialoog te treden en te luisteren naar de bekommernissen van de buurtbewoners. Het schoolvoorbeeld van een 'buurtpolitie'! ' De grootste troef  van die traag patrouillerende agenten blijft ongetwijfeld hun hoge mobiliteit. ' Ze komen op locaties die niet met de wagen toegankelijk zijn. Denk maar aan parken en steegjes. Bovendien is het voor agenten op de fiets veel makkelijker om iemand tegen te houden of te controleren dan vanuit een auto. '

Als fietsambassadeurs zullen ze er vooral op toezien dat geen enkele categorie van weggebruikers in de verdrukking komt. 'Nu steeds meer mensen hun mobiliteit op nieuwe manieren invullen, moeten interventieteams de fietsers, voetgangers en steppers als zwakke weggebruikers ter plaatse kunnen ondersteunen', stelt Laurent Masset. ' De patrouille zal er dagelijks op toezien dat het gebruik van fietspaden en busstroken niet wordt bemoeilijkt door dubbel geparkeerde voertuigen, dat er wordt gereden aan snelheden die bij de omstandigheden passen en dat alle weggebruikers zich correct gedragen .'  Naast  dat toezicht op de verkeersveiligheid, binden ze de strijd aan met fietsdieven en sluikstorters. Ze zullen ook bijstand verlenen en flagrante inbreuken bestraffen. Over welk type fietsen ze zullen beschikken? 'Gezien de aard, de omvang en de topografie van de politiezone, lijkt het waarschijnlijk dat de politieraad fietsen met elektrische ondersteuning zal aankopen. Hoewel die beslissing nog niet officieel werd genomen, lijkt me dat het beste compromis.' Ter herinnering: ver- schillende gemeenten, waaronder de Stad Brussel, beschikken al over fietsbrigades. De resultaten zien er heel bemoedigend uit.