Alle news

04/03

Renovatie priorij Rood-Klooster (eindelijk) gestart : Einde werken gepland in december 2020

 

Het is zover! Na bijna 20 jaar leegstand startte het Gewest met de renovatie van de priorij van het Rood-Klooster. De werken moeten eind 2020 klaar zijn en mikken op de restauratie van het Huis van de Prior, de vestiging van nieuwe horeca op het gelijkvloers en de inrichting van een polyvalente zaal op de 1ste verdieping.

' De priorij is het belangrijkste en wellicht meest iconische gebouw van  Het  Rood-Klooster.  Het is eigendom van het Gewest ', bevestigt dienstdoend burgemeester. ' Het was vreselijk om  de verloedering te zien zonder te kunnen ingrijpen. Die frustratie sleepte twee decennia aan, maar is nu voorbij' .

Tot op het einde van de jaren '90 was er in de priorij een bij wandelaars populaire taverne. Ze kwamen er bijtanken na een wandeling in het omliggende bos.

 

Ondanks het recente succes van de 'Mussentuin', waar ook lokale bioproducten kunnen worden geproefd in de Portierswoning, was er in de priorij nooit iets te doen.

'Archeologische opgravingen in opdracht van de Directie Monumenten en Landschappen van het Gewest in 1999 gaven ons goede hoop, maar we hebben behoorlijk moeten aandringen vóór er uiteindelijk beslissingen werden genomen ', beseft titelvoerend burgemeester.

De langverwachte renovatie heeft enkel betrekking op het bestaande gebouw en laat geen uitbouwen toe. Integendeel: het bijgebouw tegen de zuidelijke topgevel (oorspronkelijk geen onderdeel van de priorij) zal worden leeggemaakt en gesloopt. Het metselwerk dat de openingen onder de spitsbogen van de kloostergaanderij afsluit, wordt afgebroken om die haar vroegere luister terug te geven. Door een herinrichting van het gelijkvloers moet er ruimte komen voor een nieuwe horecazaak. De oude cellen op de 1ste verdieping worden gerestaureerd, samen met het centrale gedeelte.  Op de locatie zouden evenementen en tentoonstellingen kunnen worden georganiseerd. Op de 2de verdieping komen de technische ruimten. De zolder blijft een thuishaven voor vleermuizen. Aan de buitenkant wordt de bepleistering hersteld en worden een terras en een nieuwe tuin aangelegd vóór de voorgevel van de priorij. ' We kunnen niet wachten om het eindresultaat te zien en zijn trots dat we op ons niveau konden bijdragen aan het nieuwe leven en de nieuwe pracht van dat historisch belangrijk erfgoed. '

 

Rood-Klooster beperkt toegankelijk tijdens de werken 

 

De werken aan het Rood-Klooster begonnen eind april en lopen door tot december 2020. Om de veiligheid tijdens de werken optimaal te garanderen, wordt de parking op de site voor bezoekers gesloten, en dat op weekdagen van 7 tot 17 uur. De parking blijft na die tijd wél toegankelijk, ook in het weekend en op feestdagen. Vier parkeerplaatsen voor minder mobiele bezoekers vlakbij de ingang blijven bewaard. Tijdens de volledige duur van de werken wordt de rijrichting in de Rokloosterstraat trouwens omgekeerd.