Alle news

02/03

Residentie Fabiola binnenkort uitgerust met zonnepanelen

 

Uitbreiding van het zonnepanelenpark van de gemeente

 

De gemeente Oudergem is sinds 2012 actief op het vlak van de productie van groene stroom en heeft beslist om zijn zonnepanelenpark verder uit te breiden op de daken van Residentie Koningin Fabiola. Doel: onafhankelijkheid op energiegebied. En zelfs iets meer.

Na de intergenerationele stadsmoestuin begint Residentie Koningin Fabiola (het rusthuis van het OCMW) nu ook met de productie van groene stroom. ' Op het dak van de residentie zullen 258 zonnepanelen worden geïnstalleerd ', legt de voorzitter van het OCMW uit. ' De installatie werd zodanig gekalibreerd om minstens de energieonafhankelijkheid van het gebouw te verzekeren: ongeveer 90% van de geproduceerde energie zal zelf door de residentie worden gebruikt en de rest zal terug in het net worden geïnjecteerd. '

Deze nieuwe installatie is de jongste telg in een reeks, die 7 jaar geleden werd aangevat, met de plaatsing van 337 zonnepanelen in het Gymnasium. Vervolgens waren in 2013 de scholen 'Centre scolaire du Souverain' en 'Centre scolaire du Blankedelle' en in 2018 'Les Marronniers' aan de beurt. In totaal werden er meer dan 1.000 zonnepanelen op de daken van gemeentegebouwen geïnstalleerd, goed voor een productie van 215.000 Kwh in 2018, wat neerkomt op het jaarverbruik van 55 gezinnen. ' Dankzij ons zonnepanelenpark komt er jaarlijks 100 ton CO minder in de atmosfeer terecht ', aldus de schepen van Leefmilieu. ' Bovendien levert het de gemeente ook een aardige besparing op: maar liefst +/- 35.000 euro per jaar. Temeer omdat het pure besparingen zijn, aangezien de installatie van de zonnepanelen de gemeente niets heeft gekost. ' Ze zijn immers gefinancierd en worden onderhouden door een derde investeerder, die zijn investering terugwint door de groenestroomcertificaten te verkopen die hij heeft verkregen dankzij de geproduceerde stroom.