Alle news

19/04

Rood-klooster: grote werzaam heden in aantocht

 

Grote opknapbeurt in aantocht voor de gemeentegebouwen van het Rood-Klooster . " Het project heeft betrekking op de renovatie van de paardenstallen, de schuur, de natuurklassen en de kunstenaarsateliers. Kortom, het hele zuidelijke gedeelte van het klooster, behalve het al gerestaureerde Kunstencentrum ", verduidelijkt de schepen van Openbare Werken. Na de werkzaamheden heeft de gemeente dan op deze symbolische plek alle gebouwen gerenoveerd waarvoor het de verantwoordelijkheid draagt.

 

Deze werkzaamheden zullen worden aangegrepen om de structuur van de ruimten te wijzigen, zodat nieuwe functies worden gecreëerd. De meest opmerkelijke verandering heeft betrekking op de eerste verdieping van de natuurklassen die zal worden opgesplitst in vier ruimten bestemd voor nieuwe kunstenaarsateliers. Deze ateliers zullen gescheiden zijn door afneembare wanden die, voor specifieke evenementen, kunnen worden verwijderd om tot twee grote expositieruimten te komen.

De hoogte van de gevel langs de kant van het "Maison du conte" zal er opnieuw uitzien als weleer en bepaalde muuropeningen krijgen hun oorspronkelijke afmetingen weer terug. Schuur en paardenstallen worden opgeknapt en voortaan volledig ter beschikking gesteld van de vzw Cheval et Forêt. Tot slot wordt het dak vleermuisvriendelijk ingericht.

 

Na de werkzaamheden wil de gemeente opnieuw op de locatie Rood- Klooster een educatief en cultureel aanbod uitbouwen. De natuurklassen profiteren hier als eerste van. De nieuwe configuratie zorgt voor een nog groter spectrum aan mogelijkheden. Het pedagogisch aanbod zal ruimer worden, waarbij Cheval et Forêt nog meer zal kunnen inzetten op animatie.

 

Meer plek ook voor kunstenaars. " We zullen een cultureel aanbod uitwerken dat zal verschillen van het Kunstencentrum, met kortere expo's en meer aandacht voor hedendaagse Oudergemse kunstenaars ", deelt de schepen van Cultuur enthousiast mee.

Totale budget : 1,5 miljoen euro.