Alle news

20/04

Transparantie: de burgemeester en schepenen van de gemeente Oudergem zullen ook hun privé-inkomsten openbaar maken

Openbaarmaking van de mandaten en opgave van financiële belangen, inclusief de privé-inkomsten; opgave van eventuele belangenconflicten; volledige transparantie van de gemeentelijke vzw's enz.

De gemeenteraad van Oudergem buigt zich vanavond over een motie tot wijziging van zijn huishoudelijk reglement. " Wij willen aan de inwoners van Oudergem tonen dat wij niets te verbergen hebben ", zegt Christophe Magdalijns, dienstdoend burgemeester. " Wij hebben dan ook beslist alles bekend te maken. Wij zijn de eerste gemeentelijke verkozenen die klaarheid brengen over onze openbare en privé-inkomsten ".

De gemeenteraad van Oudergem wordt verzocht om op donderdag 26 oktober een motie aan te nemen tot wijziging van zijn huishoudelijk reglement. In totaal gaat het over zeven bepalingen die een volledige transparantie zullen invoeren van de gemeentelijke mandatarissen jegens de bevolking van de gemeente Oudergem.

" In Oudergem hebben wij nooit iets te verbergen gehad, maar in de huidige context dienen sterke maatregelen te worden genomen om het vertrouwen te herstellen ", zegt dienstdoend burgemeester Christophe Magdalijns. “Wij gaan dan ook de meest geavanceerde en meest strikte maatregelen inzake transparantie nemen. "

Concreet betekent dit dat alle verkozenen jaarlijks verslag moeten uitbrengen van hun activiteiten bij eender welke rechtspersoon, en dit zowel schriftelijk als tijdens een openbare zitting van de gemeenteraad. Zij zullen ook opgave moeten doen van hun eventuele belangenconflicten bij de aanvang van hun mandaat en, voorafgaandelijk aan iedere stemming of debat, van hun private belangen die afbreuk kunnen doen aan het algemeen belang.

" De leden van het college zullen klaarheid moeten brengen over al hun bezoldigingen, inclusief hun private bezoldigingen, volgens het laatste verklaringsmodel dat van kracht is op Europees niveau. Het zal een eerste concretisering zijn van de roadmap DéFI-Ecolo-Groen, die werd goedgekeurd op 19 juli 2017 ", vult Christophe Magdalijns aan. " Ik voel dat het plan gedragen wordt door alle gemeenteraadsleden".

Er zullen tevens maatregelen genomen worden om volledige toegang tot alle informatie over de subsidies die door de gemeente worden toegekend te verzekeren. De voorzitters van de gemeentelijke vzw's of feitelijke verenigingen moeten jaarlijks het laatste activiteitenverslag van hun instellingen voorstellen tijdens een openbare zitting van de gemeenteraad.

" Al deze informatie wordt gepubliceerd op de website van de gemeente ", besluit Christophe Magdalijns. " Daartoe wordt een speciale pagina gecreëerd, waarbij wij proactief zorgen voor de openbaarheid ervan. "

 

BIJLAGE