Nieuws

Terug naar news

Wordt erkende opvangouder(s)

Dit is wat wordt genoemd twee vliegen in één klap slaan. Met het begin van het schooljaar 2016, creëert Oudergem een nieuwe opleiding van opvangouder. Met een dubbele doelstelling: meer alternatieve oplossingen bieden voor de kribbe en bevorderen van de lokale werkgelegenheid.

Ouders die een opvangoplossing voor hun kind zoeken, hebben drie mogelijkheden: gemeentelijke kinderdagverblijven, erkende privékinderdagverblijven en opvangouders.

Nog wat miskend, is dit beroep nog maar weinig verspreid.

Nochtans bestaat er een erkend statuut van Kind & Gezin voor mensen die de allerkleinsten bij hen thuis willen verzorgen en er hun beroep van maken. Oudergem heeft dan ook besloten om een nieuwe opleiding te creëren die zal worden verstrekt door het Oudergems Instituut voor Sociale Promotie. "Hoe op een professionele manier kinderopvang beheren? Welke apparatuur? Welke voorzieningen?”

De opleiding, die twee maanden duurt, geeft toegang tot het beroep en waarborgt de ouders een opvang van kwaliteit," legt de schepen van Peuterzorg uit. “Er worden twee voorlichtingsbijeenkomsten gehouden op het OISP op 29/9 en 13/10. De gesprekken met het oog op de selectie van de kandida(a)t(en) gaan door in de loop van oktober."

 “Zelfs al is Oudergem de gemeente met het grootste aantal kinderdagverblijven per inwoner, zijn we altijd op zoek naar oplossingen om extra plaatsen te creëren," vertrouwt de waarnemende burgemeester ons toe." Met deze opleiding, bieden wij bovendien een perspectief op werk of een carrièreswitch voor een breed publiek. Omdat er geen leeftijd staat op opvangouder zijn.