Joseph Lombaertstraat | Rue Joseph Lombaert

44. Joseph Lombaertstraat | Rue Joseph Lombaert

Geen kat in Oudergem die weet waar deze straat gelegen is. Nochtans komen daar dagelijks honderden voertuigen langs en voor voetgangers is het er levensgevaarlijk. Bovendien heeft de weg geen enkel straatbordje.

Toen in 1922 de oorspronkelijke Lombaertstraat geschapen werd, had zij een heel ander tracé. Men zou ze zich vandaag kunnen inbeelden, gaande van de MIVB gebouwen aan het Delta station, naar de andere kant van de Cockxstraat, midden door de huidige parking. De vroegere Lombaertstraat telde ooit een veertigtal huizen!

De weg werd volledig van de kaart geveegd wanneer in 1974 de metrolijn en het depot van de MIVB aan het Deltastation opgetrokken werden. Bij de afwerking van de metrolijn 1A en de autoweg E 411, beslist de gemeenteraad op 5/5/1986 (8e voorwerp): "de toegang naar de overstapparking Delta, tunnel en uitloper tussen zijn onderaards begin en de ingang van de parking, Joseph Lombaertstraat te noemen".

Zo herinnert een onbeduidend onderaardse toegang naar een parking, tegenwoordig, de wapenfeiten van het eerste Oudergems slachtoffer uit de oorlog '14-'18! Zijn straatbordjes? Onvindbaar!Joseph Lombaert werd in Etterbeek geboren, de 16e januari 1891. Hij werd meubelmaker, was ongehuwd en woonde bij zijn ouders, op het toenmalig nr. 107 van de de Brouckèrelaan. Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog wordt hij ingelijfd als soldaat in het 9e Linieregiment. Tijdens een gevecht te Ougrée, waarbij zijn regiment betrokken werd, sneuvelt hij op 5 augustus 1914, een dag nadat de oorlog verklaard werd aan België.

 

 

 

44. Rue Joseph Lombaert | Joseph Lombaertstraat

Le personnage

Joseph Lombaert voit le jour à Etterbeek le 16 janvier 1891. Ce célibataire, ébéniste de profession, habite chez ses parents, avenue de Brouckère, au n°107 de l'époque. Dès le début des hostilités de la Grande Guerre, il est incorporé en qualité de soldat au 9e régiment de Ligne. Il trouve la mort lors d’un accrochage avec l’ennemi à Ougrée (province de Liège), au lendemain de la déclaration de guerre du 5 août 1914...

La rue

À sa création, en 1922, la rue Lombaert a un tout autre tracé. S’il avait été conservé jusqu’à aujourd’hui, l’artère traverserait l'actuel parking des bâtiments de la S.T.I.B., de la station Delta vers l'autre côté de la rue Cockx.

La rue, qui compte alors une quarantaine de maisons, est en effet entièrement rayée de la carte en 1974 lors de la construction du métro et du dépôt de la S.T.I.B à ladite station Delta. Lors de l'achèvement de la ligne de métro 1A et de l'autoroute E411, le conseil communal décide, le 5 mai 1986 (huitième point de l'ordre du jour), "de dénommer: rue Joseph Lombaert, l'accès vers le parking de dissuasion Delta et trémie, entre son début souterrain et l'entrée du parking."