Groep Mussen Oudergem

Doel

Het doel van de groep “Mussen Oudergem “ is om de mussen via 5 manieren naar Oudergem terug te brengen:

  • Voeding : mussen hebben voedsel in de vorm van zaden heel het jaar nodig en hebben insecten nodig om de jonge mussen te voederen (april tot september); helaas wordt het steeds moeilijker om in onze steden insecten te vinden. Help ze door een voederzuil te plaatsen, gevuld met zaden en meelwormen. Vergeet het water niet!
  • Beplantingen : Zodat de mussen gemakkelijker hun zaden en meelwormen kunnen vinden, kan men bloemen, inlandse struiken, klimplanten planten. Laat de bloemen schieten, kies voor bessenstruiken, planten die in de winter hun bladeren niet verliezen en gebruik geen pesticiden en insecticiden. De struiken en de klimplanten zullen worden gebruikte om te schuilen en om het sociaal contact terug te vinden.
  • Nestkasten : mussen nestelen zich in holten; ze zijn steeds moeilijker in onze steden te vinden. Plaats gemeenschappelijke nestkasten (voor 3 families) of meerdere individuele nestkasten (mussen nestelen zich in kolonies).
  • Renovatie en nieuwbouw : Denk erover na om tijdens de renovaties voorzieningen te plaatsen zodat de vogels zich in de gevels kunnen nestelen (bakstenen met nestkastje, speciale dakpannen,…) en in de dakllijst, laat het vogelgat vrij. Raadpleeg deze blog  http://martinew.canalblog.com/archives/amenagements_integres/index.html
  • Kippenhok : indien u wat ruimte in uw tuin heeft, zullen mussen voordeel kunnen halen van de aanwezigheid van kippen door graan te eten, stofbaden in de grond te nemen, genieten van het water, wat veren meenemen om hun nest te bouwen

 

Contact

moineaux1160@gmail.com

https://www.facebook.com/moineauxauderghem/