Sociale kruidenier

De eerste sociale kruidenierszaak in België waar je in bulk en bioproducten kan kopen opent zijn deuren in Oudergem. Het concept: de kans bieden aan de Oudergemse gezinnen in moeilijkheden om hun inkopen aan de helft van de prijs te doen. “Met deze kruidenierszaak creëren wij een nieuw model van sociale economie die de overheid, ngo’s en burgers met elkaar in verbinding brengt”, legt de waarnemende burgemeester uit. De kruidenierszaak zal gefinancierd worden door de gemeente, het OCMW en het Rode Kruis.

Het is niet echt een traditionele kruidenierszaak die zal geopend worden op het adres Waversesteenweg nummer 1171. Oudergemse gezinnen in moeilijkheden die leven van het OCMW zullen er hun inkopen aan de helft van de prijs kunnen doen. De meeste voedingswaren zullen in bulk verkocht worden, met een voorkeur voor bioproducten. De opening van deze nieuwe sociale kruidenierszaak is het resultaat van een buitengewoon partnerschap tussen de lokale afdeling van het Rode Kruis, de gemeente en het OCMW van Oudergem. "De toegang tot de kruidenierszaak is pas toegestaan na een sociaal onderzoek", legt de voorzitster van het OCMW uit. "De begunstigden krijgen een toegangskaart van 6 maanden die verlengbaar is. Ze betalen 50% van de werkelijke prijs. Het Rode Kruis en het OCMW nemen de resterende 50% ten laste".

"Door de verkoop in bulk zal men niet alleen de hoeveelheid afval kunnen beperken dankzij het gebruik van herbruikbare verpakkingen, maar zal men vooral de aankoopprijs nog verder kunnen laten zakken", legt Luc Swysen uit, voorzitter van het Rode Kruis Oudergem.  Concreet komt de tussenkomst van de gemeente en het OCMW neer op het engagement van een artikel 60 om de winkel te beheren, een jaarlijkse financiering van 14.500€ en de gratis terbeschikkingstelling van de lokalen. Het Rode Kruis neemt de bevoorrading op zich, zet haar vrijwilligers ter beschikking en verzekert het onderhoud van het verkooppunt en de logistieke keten.

De inrichting van de winkel is ook heel origineel. Het heeft helemaal niets weg van een winkel ergens in een achterkamertje, een hangar of een vervallen lokaal die vaak worden gebruikt voor deze soort sociale "handel". De nieuwe kruidenierszaak wordt ondergebracht in een echt handelspand met een etalage, professioneel materiaal en een kwaliteitsvolle inrichting. De rekken werden gemaakt uit gerecycleerde paletten door een gekwalificeerd schrijnwerker. De esthetiek is dan weer gestoeld op de codes van de bioproducten. Voor de voorzitster van het OCMW is dit verre van een detail: "Het principe van deze kruidenierszaak bestaat eruit om het voor de begunstigden mogelijk te maken om hun inkopen te doen zoals in om het even welke andere winkel en om de producten te kiezen die ze zullen consumeren. Door ze in een aangename omgeving te ontvangen, geven we duidelijk aan dat we de bemoederende hulpverlening willen achterwege laten".

Het Rode Kruis zal haar tussenkomst financieren door kledij te verkopen in de nieuwe kledijwinkel die naast de kruidenierszaak zijn deuren zal openen. Een solidaire winkel waar men niet alleen tweedehands vintagekleding vindt, maar ook de laatste stuks "merkkledij". "Dit is heel vernieuwend", vervolgt de waarnemende burgemeester. "Door kledij aan te kopen in deze kledingwinkel zullen de inwoners van Oudergem een voordelige koop kunnen doen en, tegelijkertijd, hun buren helpen die het wat moeilijker hebben. Zij kunnen dan op hun beurt kwaliteitsvolle producten kopen in de winkel ernaast aan de helft van de prijs. Het is echt een heel nieuw model van sociale economie die voor het eerst gemeente, ngo en burgers groepeert".