Ik vergroen mijn gevel

Wil je je gevel vergroenen? Wil je de biodiversiteit en het groen helpen bevorderen en je buurt verfraaien? De gemeente kan je helpen bij het opzetten van een project om de openbare ruimte groener te maken.

Het vergroenen van je gevel heeft een aantal voordelen. Het kan de esthetiek van je gevel verbeteren, zorgen voor een betere temperatuurregeling tijdens periodes van grote hitte en bijdragen aan de ontwikkeling van de biodiversiteit in de wijk.

Wacht niet langer met het indienen van je vergroeningsproject voor je gevel, door de hieronder beschreven stappen te volgen!

Een niet-volledige lijst met aanbevolen en niet-aanbevolen klimplanten zal je helpen om de juiste keuze te maken voor jouw behoeften en wensen.

Voorwaarden

  • Het vergroeningsproject moet zich in de gemeente Oudergem bevinden.
  • Het project moet voldoen aan de verplichtingen die zijn vastgelegd in het Reglement. Het belangrijkste is dat er een doorgang is van minstens 150 cm.
  • Je moet de (mede)eigenaar zijn van het gebouw waartegen de installatie wordt geïnstalleerd. In het geval van mede-eigendom moeten aanvragers de overeenkomst van mede-eigendom overleggen.

Procedure

  1. Controleer of je project voldoet aan de voorwaarden in het Reglement.
  2. Vul het aanvraagformulier "Ik adopteer een boomvoet" in. Aarzel niet om foto's van de openbare weg en jouw gevel bij je verzoek te voegen om je aanvraag te verduidelijken.
  3. Stuur het formulier naar de dienst Leefmilieu, per e-mail naar leefmilieu@oudergem.brussels of per post naar de Emile Idiersstraat 12 - 1160 Oudergem.
  4. Je aanvraag wordt dan geanalyseerd door de dienst Leefmilieu en de dienst Publieke Ruimte.
  5. De dienst Leefmilieu stuurt je zo snel mogelijk de beslissing.
  6. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, komen medewerkers van de gemeente de stoeptegels voor je huis verwijderen.

 

Gedeelde begroting - Ontvang je klimplantstructuur

In het kader van het project nr. 30 - "Vergroening van de gevels van de bewoners die dat wensen" van de Gedeelde Begroting, biedt het gemeentebestuur de bewoners van Oudergem de kans om een klimplantstructuur te verkrijgen. De structuren worden alleen uitgedeeld voor gevelvergroeningsprojecten en zolang de voorraad strekt.

Vul punt 3 van het formulier in om je klimplantstructuur te ontvangen.

Tarief

Deze procedure is volledig gratis.

Termijn

De beste tijd om klimplanten te planten is tussen half november en eind maart

Je volledige project moet ruim voor deze periode worden ingediend om het werk te kunnen plannen.

Het verwijderen van de tegels kan enkele weken duren, afhankelijk van de beschikbaarheid van gemeentepersoneel en het werk dat aan de gang is.

 

Meer info?

Neem contact op met de dienst Leefmilieu op 02/676.48.51 of per e-mail op leefmilieu@oudergem.brussels.