Cultuur

Dienst Cultuur

Gemeentehuis Oudergem
Emile Idiersstraat 12
Verdieping  -1 van het Gemeentehuis

Openingstijden

Contact

De dienst Cultuur van de gemeente Oudergem ontwikkelt heel wat activiteiten, alleen of in samenwerking met andere cultuurpartners. Ieder jaar worden er nieuwe en terugkerende projecten opgezet en samenwerkingen gesmeed. 

De dienst organiseert en coördineert de driemaandelijkse cultuuragenda "1160.Cultuur", de filmclub, de fotowedstrijd "Gemeente in de kijker", het Oudergemse kunstenfestival "Kunstensteenweg" en de Music Marathon en neemt deel aan "Bruxelles fait son cinéma" en neemt deel aan de openluchtbiënnale voor hedendaagse kunst "P(ART)cours" in samenwerking met de naburige gemeenten Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe. De dienst is bovendien nauw verbonden met het Kunstencentrum Rood Klooster, met gemeentepersoneel, en de kunstenaarsateliers. 

De dienst ontwikkelt een voluntaristisch beleid om onze kunstenaars zowel binnen als buiten op verschillende locaties tentoon te stellen, waaronder de Rood-Klooster en het gemeentebestuur.

Naast het uitbouwen van synergieën met de bestaande cultuurpartners werkt de dienst Cultuur ook samen met andere gemeentediensten:

  • de dienst Bevolking, waar tentoonstellingen worden gehouden in de burelen van de administratie;
  • de dienst Vlaamse Zaken;
  • de dienst bibliotheken, de academie voor muziek en woordkunst of de preventiediensten.

Kunstcentrum Rood-Klooster

Via Kunstcentrum Rood-Klooster kun je artistieke ontdekkingen combineren met wandelingen in één van Brussels meest betoverende plekjes. Het Kunstcentrum, dat de laatste jaren fors uitbreidde, weet zijn vaste en nieuwe bezoekers steeds maar weer te verbazen. Het Centrum biedt een waaier aan wetenschappelijke tentoonstellingen in combinatie met publicaties, verzorgd in samenwerking met de ULB.

Het Kunstcentrum ziet het ook als haar taak om eigentijdse creaties onder de aandacht te brengen, bijv. een wedstrijd genaamd "Prix Découverte", die om de twee jaar wordt georganiseerd, in een zoektocht naar nieuw talent.

Rood-Kloosterstraat 4 - 1160 Brussel
Tel./Fax: 02/660.55.97
Website: www.rouge-cloitre.be
e-mail: rouge-cloitre@skynet.be
 

CULTUREEL CENTRUM

Het Cultureel Centrum van Oudergem voert al meer dan 50 jaar een dynamisch en gevarieerd programmatiebeleid. Naast het aanbod 'Paris-Théâtre' biedt het een breed scala aan evenementen aan, gericht op de podiumkunsten: theater, comedy, muziek, magie, dans ...

De samenwerking met Belgische gezelschappen, maar ook met buitenlandse artiesten, maakt van het Cultureel Centrum voor tal van organisatoren, producenten en artiesten een gewaardeerde locatie voor decentralisatie.

Tegelijkertijd besteedt het Cultureel Centrum heel wat energie aan het organiseren van sociaal-culturele activiteiten. Het centrum trekt zowel jongeren als senioren aan. Een "Senior Academy" organiseert (re)creatieve workshops, die uitmonden in theatervoorstellingen voor publiek. Voor plaatselijke scholen worden matineevoorstellingen voor een jong publiek georganiseerd. In april, mei en juni betreden een aantal dansscholen het podium.

Vorstlaan, 183
Tel: 02/676.49.80 of 02/660.03.03
Website: www.ccauderghem.be
e-mail: secretariat@ccauderghem.be

Zie ook: Vzw Kunstvereniging van Oudergem