Bestuur & Politiek

Cultuur

 

Dienst Cultuur

De dienst Cultuur van de gemeente Oudergem ontwikkelt en coördineert heel wat activiteiten, alleen of in samenwerking met andere cultuurpartners. Ieder jaar worden er nieuwe en terugkerende projecten opgezet en samenwerkingen gesmeed. 

De dienst organiseert en coördineert de driemaandelijkse cultuuragenda "1160.Cultuur", de filmclub, de fotowedstrijd "Gemeente in de kijker", het Oudergemse kunstenfestival "Kunstensteenweg" en de Music Marathon en neemt deel aan de openluchtbiënnale voor hedendaagse kunst "P(ART)cours" in samenwerking met de naburige gemeenten Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe. De dienst is bovendien nauw verbonden met het Kunstencentrum Rood Klooster en de kunstenaarsateliers en maakte de realisatie van verschillende muurschilderingen mogelijk die ons stadslandschap kleuren. De dienst ontwikkelt een voluntaristisch beleid van tentoonstellingen van onze kunstenaars op verschillende plaatsen in onze gemeente (cultureel centrum, Portierswoning, gemeentebestuur...). Er wordt ook samengewerkt met de Heemkundige Kring, met wie de dienst historische wandelingen organiseert doorheen het authentieke Oudergem en ook het park van Hertoginnedal en de Sint-Annakapel openstelt voor het publiek.

Naast het uitbouwen van synergieën met de bestaande cultuurpartners werkt de dienst Cultuur ook samen met andere gemeentediensten:

  • de dienst Bevolking, waar tentoonstellingen worden gehouden in de burelen van de administratie;
  • de dienst Vlaamse Zaken;
  • de dienst bibliotheken, de academie voor muziek en woordkunst of de preventiediensten.
 

 

Kunstcentrum Rood-Klooster

Via Kunstcentrum Rood-Klooster kun je artistieke ontdekkingen combineren met wandelingen in één van Brussels meest betoverende plekjes. Het Kunstcentrum, dat de laatste jaren fors uitbreidde, weet zijn vaste en nieuwe bezoekers steeds maar weer te verbazen. Het Centrum biedt een waaier aan wetenschappelijke tentoonstellingen in combinatie met publicaties, verzorgd in samenwerking met de ULB.

Het Kunstcentrum ziet het ook als haar taak om eigentijdse creaties onder de aandacht te brengen, bijv. een wedstrijd genaamd "Prix Découverte", die om de twee jaar wordt georganiseerd, in een zoektocht naar nieuw talent.

Kunstcentrum Rood-Klooster
Rood-Kloosterstraat 4 - 1160 Brussel
Directeur : Vincent Vanhamme
Tel./Fax: 02/660.55.97
Website: www.rouge-cloitre.be
e-mail: rouge-cloitre@skynet.be
 

Kunstkring Oudergem

De Kunstkring zet het hele jaar allerlei evenementen op poten, zoals Multis-théâtres, Exploration du monde, conferenties, Grand Écran, etc.

Vorstlaan 183
Tel.: 02/676.49.30 ou 02/660.03.03
Website: www.cc-auderghem.be
e-mail: cc.auderghem@brutele.be