Compost

Composteren is eenvoudig en goed voor het milieu. Door het natuurlijke proces van afbraak van organisch afval, verandert het afval in een natuurlijke schat voor je tuin.

Met andere woorden, het is de transformatie van je keukenresten (fruit- en groenteschillen, koffiedik, enz.) en bepaald tuinafval in een organisch mengsel dat 'compost' wordt genoemd. Die compost is een ware superheld voor grond en planten!

Door te composteren:

  1. Verklein je je ecologische voetafdruk: lokaal, individueel of collectief (buurtcompost) beheer van organisch afval is een duurzame oplossing die de ecologische impact van het verzamelen van organisch afval vermindert;
  2. Verrijk je je bodem: compost is een voedingsrijke natuurlijke meststof die de kwaliteit van je bodem verbetert. Door het aan je tuin of kamerplanten toe te voegen, bevorder je een gezondere groei, planten die beter bestand zijn tegen ziekten en ondersteuning van de biodiversiteit!
  3. Bespaar je geld: composteren is eco ... nomisch! Met composteren spaar je niet alleen de kosten uit van het kopen van afvalzakken, maar verminder je ook de kosten voor elke belastingbetaler voor het verzamelen en verwerken van afval. Compost bespaart je ook de kosten van potgrond of kunstmest;
  4. Creëer je een positieve natuurlijke cyclus: composteren is een manier om terug te keren naar de natuur door de natuurlijke kringloop van het afval te sluiten. Door je keukenresten, fruit- en groenteschillen, koffiedik en ander organisch afval te recyclen, help je mee aan het creëren van een continue cyclus van organisch materiaal dat de bodem en planten voedt;
  5. Voer je burgeracties uit: door je afval te composteren, maak je deel uit van de beweging voor een groenere, gezondere toekomst. Composteren is laagdrempelig en gemakkelijk om dagelijks te doen!

Laten we ons afval transformeren - het is een waar geschenk van de natuur! Composteren: een eenvoudige handeling met buitengewone resultaten.

Aan de slag met composteren

Tot voor kort bestond 40-60% van onze witte zakken uit voedingsafval. Al dat materiaal werd vervolgens naar de verbrandingsoven gestuurd en ging voor altijd verloren. Sinds 1 mei 2023 moeten Brusselse huishoudens bioafval sorteren om het te kunnen recyclen.

Composteren is een duurzame, lokale oplossing waarmee je direct kunt profiteren van deze buitengewone bron.

Er bestaan verschillende oplossingen:

Meer weten?