De oranje zak

Tot voor kort bestond 40-60% van onze witte zakken uit voedingsafval. Al dat materiaal werd vervolgens naar de verbrandingsoven gestuurd en ging voor altijd verloren. Sinds 1 mei 2023 moeten Brusselse huishoudens bioafval sorteren om het te kunnen recyclen.

Een mogelijke oplossing is om je organisch afval direct in je keuken te sorteren met de oranje zak!

De oranje zak, wat is dat?

Voor alle inwoners van Oudergem die geen toegang hebben tot een individuele of buurtcompost, is de oranje zak een duurzaam en eenvoudig alternatief voor het sorteren van voedingsafval!  Als je de oranje zak op de juiste dag buiten zet, wordt hij opgehaald door Net Brussel en wordt de inhoud omgezet in groene energie of mest.

Eenmaal opgehaald, wordt je voedingsafval naar een biomethanisatiecentrum gebracht. Dankzij de werking van bacteriën en schimmels wordt het omgezet in biogas en vervolgens in elektriciteit en warmte. Het restmateriaal wordt dan gecomposteerd voor gebruik in de landbouw. 

Net Brussel stelt gratis kleine oranje containers ter beschikking om het sorteren van organisch afval te vergemakkelijken.

Wil je graag je oranje container ontvangen? Dan heb je twee mogelijkheden:

  • Ga met je identiteitskaart tijdens de openingsuren rechtstreeks naar het Recypark in Oudergem (Waversesteenweg 1860); je hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
  • Maak op 02/676.49.68 een afspraak met de gemeentewinkel om je oranje bak op te halen bij het gemeentebestuur (afhankelijk van beschikbaarheid);

Alternatieven

Voldoet het sorteren van je voedingsafval in de oranje zak niet aan je behoeften? Er bestaan ook andere oplossingen voor het recycleren van je afval:

Meer weten