Alle news

18/04

Fietsdiefstal - Onderneem de juiste acties

 

Met de fiets verplaatsen is aangenaam en gezond. Om hiervan optimaal te genieten en het risico op diefstal te beperken, raden we aan om onze fietschecklist toe te passen.

Onderneem de juiste acties

Laat je fiets markeren - graveren of labelen - zodat hij traceerbaar is

Markering met rijksregisternummer

Door jouw fiets te laten markeren, zal hij zal herkenbaar en identificeerbaar zijn. Daardoor kan jouw tweewieler een visuele identiteit hebben en minder gemakkelijk worden doorverkocht. Met andere woorden, hij zal minder interessant zijn voor een dief. Wanneer je fiets wordt teruggevonden, kan het rijksregisternummer dat uniek is voor elke persoon, worden gebruikt om de eigenaar op te sporen.  

Je rijksregisternummer wordt in het frame gegraveerd waardoor de markering van jouw fiets duidelijk zichtbaar is. Deze gravering kan extra benadrukt worden door een sticker. Niet alle fietsen kunnen echter gegraveerd worden.

Identificeer en registreer je fiets online (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)

Een fietsregister met een uniek nummer is voorlopig alleen beschikbaar voor inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of voor mensen die er regelmatig met de fiets rijden. Alle informatie is terug te vinden op https://mybike.brussels/ . De uitwerking van een nationaal fietsregister wordt momenteel volop voorbereid.

Breng een unieke identificatiesticker aan  (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)

Je ontvangt een sticker met een uniek identificatienummer en een QR-code om op het frame van je fiets te kleven als je deze aanvraagt op de website https://mybike.brussels/. Je moet de sticker gewoon op het frame van je fiets aanbrengen. Na 48 uur zal het niet meer te verwijderen zijn. De eigenaar kan worden geïdentificeerd via voorafgaande registratie. Zo kan deze persoon dankzij de opgegeven contactgegevens gemakkelijker en sneller worden gecontacteerd als de fiets is teruggevonden. Het is een soort elektronische identiteitskaart voor je fiets.

RFID-chip

Bovendien zit bij aankoop van sommige fietsen al een RFID-chip in het frame (of slot) verwerkt. Deze zal informatie bevatten, die met specifieke toestellen vanop een beperkte afstand kan worden gelezen.

GPS-systeem

GPS-systemen kunnen ook worden gekocht en discreet worden geplaatst. Dit kan het lokaliseren van uw fiets vergemakkelijken. Maar pas op, als je dit type systeem gebruikt in geval van diefstal, moet je de politie verwittigen en niet zelf proberen je fiets terug te vinden. Als je fiets op een privéterrein staat, kan de politie bovendien alleen ingrijpen als ze een huiszoekingsbevel van een onderzoeksrechter heeft. Merk ten slotte op dat dieven ook discreet een GPS-systeem op je fiets kunnen plaatsen, zodat ze jouw bewegingen kunnen volgen en het beste moment kunnen aangrijpen om het van je te stelen. Wees hiervoor dus extra alert.

 

Werd jouw fiets gestolen? Doe zeker aangifte!

Aangifte kun je doen bij de lokale politie of elektronisch via de website www.police-on-web.be of via de website van jouw politiezone.

 

Meer op BeSafe.be