Alle news
bomen

03/05

Om de 20 meter een boom in de straten van Oudergem

 

 

Bomenbestand met bijna 25% toegenomen in 10 jaar tijd

De gemeente heeft pas een inventaris van de bomen in haar openbare ruimte laten opstellen.

Die komt tot het besluit dat het bomenbestand in de straten aanzienlijk toegenomen is, zowel qua aantal bomen als qua aantal soorten. Een andere vaststelling is dat de meeste bomen in Oudergem het goed doen.

De cijfers zijn best spectaculair. In tien jaar tijd is het aantal bomen in de Oudergemse straten toegenomen van 2.868 tot 3.565, een stijging met 24,3%.

"We hebben het wel degelijk over bomen in de straten, bos en parken niet meegerekend dus", verduidelijkt Gaëlle Vande Velde, hoofd van de dienst Leefmilieu. "Aangezien we zowat 70 km straat hebben, komt dat neer op één boom per 20 meter straat."

De twee ecologen en de plantkundige die het overzicht opgesteld hebben, wijzen op de verscheidenheid aan soorten: 115 in totaal of 69% meer dan in 2010.

Als inheemse soorten zijn, niet verrassend, prunus, esdoorn, linde en lijsterbes het meest vertegenwoordigd.

Nogal wat exemplaren worden als "merkwaardige bomen" bestempeld door hun omvang, leeftijd, zeldzame ondersoort, recreatieve waarde of silhouet: Oudergem telt er niet minder dan 202. De gemeentediensten besteden aan die exemplaren bijzondere aandacht en specifieke zorg.

De studie leert ons ook dat de gezondheidstoestand van de Oudergemse bomen uitstekend is. Slechts 2% is aangetast door schimmels, en daarbij gaat het doorgaans om fruitbomen. Zoals deskundigen van Biotope Environnement adviseren, zullen de jongste vervangen worden. De oudste zullen van nabij gevolgd worden, afhankelijk van het percentage van de boom dat door de schimmel is aangetast.

Ten slotte is er in de gemeente geen sprake van systematische risico's. Probleembomen zijn meestal alleenstaande gevallen en vergen individuele zorg. "Het adviesbureau beveelt aan de bomen minder intensief op te snoeien om ze minder te verwonden, stress te vermijden en tot een natuurlijker groeiwijze te komen."

Het beheers- en ontwikkelingsplan dat Biotope Environnement opstelde, zal worden geïntegreerd bij het uittekenen van toekomstige ontwikkelingen. Het is uiteraard de bedoeling dit erfgoed, dat tenslotte essentieel is voor de levenskwaliteit in de gemeente, te vrijwaren en te versterken zonder de lange termijn uit het oog te verliezen. "Met dit ontwikkelingsplan voor het bomenbestand loopt Oudergem duidelijk voorop. Het is bekend dat bomen een bepalende rol spelen in de stad, al was het maar voor de luchtkwaliteit of de verkoeling tijdens hittegolven", besluit Gaëlle Vande Velde.