Nieuws

Terug naar news

De renovatie van de priorwoning is eindelijk klaar

 

De priorwoning werd gebouwd tussen de 14e en 15e eeuw en is een erfgoedparel van Oudergem en van Brussel. Na 20 jaar leegstand is de renovatie door het gewest eindelijk klaar.

Het vergde heel wat geduld, maar het resultaat mag er zijn: de priorwoning werd in al haar grandeur hersteld.

De eerste verandering die meteen opvalt, is dat de dichtgemetselde ramen van het klooster weer werden opengemaakt. De vernieuwde binnenruimten ogen wit en helder. De blik van de bezoeker wordt meteen naar de muurschildering getrokken die achter een wirwar van kabels werd herontdekt en gedeeltelijk werd gerestaureerd.

Bij de uitvoering van de werken werden alle erfgoedelementen van het gebouw, zoals de gevels, het interieur en het dak, de vloer en de wanden op de eerste verdieping behouden en gerestaureerd. De benedenverdieping werd ingericht als taverne. Aan de voorzijde van de priorij werd ook een terras aangelegd.

De renovatie zal bijna 4 miljoen euro hebben gekost. Als alles volgens plan verloopt, zal de taverne nog voor de zomer opengaan. De eerste verdieping zal worden gebruikt voor socioculturele evenementen. Daar zullen we binnen een paar weken meer over te weten komen.

De gemeente is alvast erg tevreden. "We gaan het niet meer hebben over hoe traag dit dossier bij het gewest in behandeling is genomen. Wat vandaag telt is dat we opnieuw een plek hebben die alle inwoners van Oudergem in hun hart dragen. We zijn heel blij dat we, opnieuw na lang wachten, zopas de bouwvergunning hebben gekregen voor de renovatie van de gebouwen die de gemeente op het terrein in gebruik heeft, namelijk de manege, de boerderij en de schuur." Binnenkort zal het Rood Klooster weer in zijn oude glorie te bewonderen zijn.

De bedoeling is om er een aantrekkelijk cultureel, educatief en recreatief centrum van te maken in het Brussels Gewest.