Alle news

15/07

ASS, ADHD en andere onzichtbare handicaps: de gemeente organiseert opleidingen in scholen

Autisme Spectrum Stoornissen (ASS), Aandachtstekortstoornis al dan niet met Hyperactiviteit (ADHD), Dyslexie, Dysgrafie....  Deze leerstoornissen, die lang afgedaan werden als moeilijk te diagnosticeren, hebben nu namen.

Les geven aan kinderen met deze aandoening is een echte uitdaging, niet alleen voor hen en hun ouders, maar ook voor het onderwijzend personeel, dat soms machteloos staat. Om deze kinderen beter te ondersteunen, heeft de gemeente besloten om haar buitenschoolse opvangmedewerksters op te leiden rond deze onzichtbare handicaps.

"Er zijn gevallen van ASS en ADHD in de 4 basisscholen van de gemeente: ongeveer 5 tot 7% van de kinderen lijdt aan een aandachtstekortstoornis", merkt de dienst Onderwijs op. "Dankzij de regelingen die op onze scholen werden ingevoerd, profiteren deze kinderen echter al vele jaren van speciale voorzieningen om hen te helpen bij het leren op school."

Sinds 1996 werkt een orthopedagoge rechtstreeks in de klas met deze leerlingen ter ondersteuning van de leerkrachten. "De leerkrachten worden ook opgeleid en gesensibiliseerd door de territoriale Cluster. Maar er was nog niets voorzien voor de buitenschoolse opvangmedewerksters, die een essentiële rol spelen in het dagelijks leven van de kinderen en elke schooldag met hen omgaan, soms zelfs tijdens de vakantie op buitenschoolse stages."

De komende maanden wordt een testgroep van 8 opvangmedewerksters geselecteerd om deel te nemen aan een opleiding om hun kennis over onzichtbare handicaps bij jonge kinderen te vergroten.

"Het doel van deze opleiding is om hen praktische hulpmiddelen te geven om adequaat te reageren op situaties met onzichtbare handicaps. Als deze eerste ervaring overtuigend blijkt te zijn, wordt er een nieuwe opleiding voor een tweede groep georganiseerd."