Nieuws

Terug naar news

Oudergem kandidaat voor het label "fairtradegemeente"

 

5 van de 6 criteria zijn al vervuld

 

Oudergem staat op het punt zich aan te sluiten bij de beweging van "fairtradegemeenten". Die campagne, die wordt gesteund door Oxfam-Wereldwinkels, Miel Maya Honing en Fairtrade, heeft wereldwijd al meer dan 1800 gemeenten beloond.

Eerlijke betaling aan producenten, fatsoenlijke arbeidsomstandigheden, respect voor milieunormen en gendergelijkheid...

"Hoewel iedereen min of meer weet wat het concept inhoudt, weten maar weinig mensen wat een fairtradegemeente is", erkent Olivier Niyonzima, voorzitter van het stuurcomité. "Eenvoudig uitgelegd, kunnen we zeggen dat het in de eerste plaats een gemeente is die haar burgers bewust maakt van het belang van eerlijke handel en respect voor de producenten. Om de titel te mogen dragen, moet zij dus met cijfers aantonen dat op haar grondgebied fair trade-producten worden geïntegreerd, geconsumeerd en verkocht".

In dit opzicht is nu al voldaan aan vijf van de zes criteria om in aanmerking te komen voor de titel. "Het gemeentebestuur verbruikt al koffie en melk uit eerlijke handel, de bedrijven die leveren aan de refters van de gemeentescholen gebruiken ook dit soort producten en momenteel hebben we al een lijst met een tiental handelaars/restaurants die dergelijke producten verkopen".

Alle indicatoren staan dus op groen. Om de titel binnen te halen, is alleen nog een bewustmakingsactie voor het grote publiek nodig. "Wij hadden in oktober vorig jaar een gastronomische wandeling rond deze producten gepland, maar die is niet kunnen doorgaan om redenen die we allemaal kennen. Wij zullen dit evenement deze herfst organiseren als de gezondheidssituatie het toelaat".

Afgezien van het behalen van de titel is de campagne ook een prima manier om iedereen eraan te herinneren dat een klein gebaar thuis een grote impact kan hebben elders.